latinica  ћирилица
22/09/2016 |  12:52 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Vigemark: Svi imaju pravo da obilježavaju svoje praznike

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Banjaluci da svi u BiH imaju pravo da obilježavaju svoje praznike na način da niko ne bude diskriminisan, što je osnovni princip i vrijednost EU.
Lars-Gunar Vigemark - Foto: SRNA
Lars-Gunar VigemarkFoto: SRNA

- U Banjaluci bi sutra trebalo da sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i njegovim kolegama razgovaram o aktivnostima koje će se odnositi na obilježavanje Dana Republike, ali drugih praznika u BiH. Do sada je bilo dovoljno neprimjerene priče i potrebno je krenuti ka konkretnim rješenjima i smirivanju situacije - rekao je Vigemark.

On smatra da lokalna politika u BiH odvlači pažnju i energiju od suštinskih pitanja i reformi važnih za sve građane.

- Građani bi trebalo da se zapitaju kakvi su rezultati ovakve politike - dodao je Vigemark.

Govoreći o prihvatanju aplikacije BiH za članstvo u EU, Vigemark je ocijenio da je to važan korak za BiH, a samim tim i Republiku Srpsku, jer je rezultat napora u sprovođenju socijalno-ekonomskih reformi.

- Sada je važno nastaviti sa sprovođenjem reformi, jer se BiH nalazi na početku puta ka punopravnom članstvu u EU. Političari u BiH su usaglasili stavove o važnim pitanjima, kao što je mehanizam koordinacije - rekao je Vigemark.

Ivanić-Vigemark: Svi bi trebalo da ostanu smireni

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni i ponovio da je stav EU da je referendum o Danu Republike Srpske nepotreban.

Vigemark je nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem istakao da je dosta bilo teške retorike u BiH i da je probleme u vezi sa obilježavanjem praznika potrebno rješavati konstruktivnim dijalogom.

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik Republike Srpske i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Na sastanku je bilo riječi i o aplikaciji BiH za članstvo u EU koja je prihvaćena u utorak, 20. septembra.

Ivanić i Vigemark ocijenili su da je ovo pozitivna vijest za BiH koja je dobila aplikaciju nakon što je ispunila potrebne reforme.