latinica  ћирилица
22/09/2016 |  13:18 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

IRB- Kamatna stopa smanjena za 0,7 procentnih poena (VIDEO)

Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske prezentovali su danas u Doboju nove usluge kreditiranja, a jedna od novina je smanjenje za 0,7 procentnih poena kamatnih stopa koje sada iznose od 3,5 do 4,7 odsto.
Info dan IRB-a u Doboju - Foto: SRNA
Info dan IRB-a u DobojuFoto: SRNA

Rukovodilac Odjeljenja za marketing IRB-a Igor Bajić rekao je da je za mlade preduzetnike do 30 godina kamatna stopa dodatno umanjena za 0,3 procentna poena, skraćena je procedura odobravanja kredita za iznos veći od 500.000 KM, a kreditne linije su ujednačene i dostupne na području cijele Republike Srspke, što ranije nije bio slučaj.

On kaže da su nove usluge kreditiranja reakcija na kretanje potreba tržišta i da se na prezentacijama po regionalnim centrima Srpske nastoje prikupiti informacije sa terena od korisnika za dalje prilagođavanje.

Bajić je rekao da je IRB od osnivanja plasirala 1,8 milijardi KM, od čega kroz kredite 1,4 milijardi i oko 400 miliona KM kroz obveznice i hartije od vrijednosti.

Predstavnik Garantnog fonda Republike Srpske Saša Zulović kaže da ova ustanova daje bankarsku garanciju do 50 odsto kredita, a da je najveća pojedinačna garancija do 1,5 miliona KM.

Vlasnik tekstilnog preduzeća "Premijer" iz Doboja Rankica Panić kaže da će olakšice IRB-a dobro doći privrednicima ukoliko se obezbijede garancije za kreditni aranžman.

- Za kreditini aranžaman IRB-a morate imati dobre projekte. Na našim prostorima nemamo projekte, jer nema investitora koji bi sa privrednicima ušli u zajednički poslovni aranžman - navela je Panićeva.

Ona ukazuje da su privrednici prisiljeni da sami istražuju tržište.

Info-dani IRB-a održani su u amfiteatru Saobraćajnog fakulteta u Doboju, a sutra će biti održani u Mrkonjić Gradu u zgradi opštine sa početkom u 11.00 časova.

U oktobru će info-dani IRB-a biti održani u Brčkom, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju.