latinica  ћирилица
22/09/2016 |  14:36 | Autor: SRNA

Danas ili sutra ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da se očekuje da danas ili sutra bude ukinuta zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju.
Voće i povrće - Foto: arhiv
Voće i povrćeFoto: arhiv

- Pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju možemo smatrati konačno riješenim. Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu i očekujemo da ta zabrana bude ukinuta danas ili sutra - rekao je Šarović.

On kaže da su Rusi ponudili Ministarstvu da bude potpisan protokol o saradnji u kome će biti definisane određene stvari, tako da će već danas to pitanje biti pokrenuto na sjednici Savjeta ministara BiH, što ne bi trebalo da uspori ukidanje ove zabrane.

- Kada je riječ o izvozu mesa, vidjećemo kakav će da bude izvještaj ruskih inspektora, koji sutra završavaju posjetu. Oni gledaju sistem u BiH, da li je osposobljen komandni lanac, odnosno veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde, a sa druge strane gledaju da li su kompanije organizovane da ispunjavaju standarde da bi mogle da izvoze u Rusiju - pojasnio je Šarović.

On je rekao da se očekuje završni izvještaj ruskih veterinarskih inspektora, nakon čega će biti poznato koje firme su zadovoljile standarde.

Kada je riječ o izvozu piletine u EU, Šarović je rekao da će poziv Kancelariji Evropske komisije za kontrolu zdravlja hrane i životinja iz Dablina biti upućen uskoro, dodavši da će o toj temi biti govora sutra ili prekosutra na konferenciji za novinare.

- To je važan trenutak koji zahtijeva posebno obraćanje predstavnika Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH. Želimo da broj kompanija koje ćemo prijaviti bude sužen, što znači one najbolje u BiH koje imaju najveće šanse da prođu. Ukoliko to proširimo, kao što je bilo ranije kada nismo uspjeli, doći ćemo u situaciju da neće proći taj monitoring - istakao je Šarović.

On kaže da će biti izabrane najbolje kompanije, odnosno one koji imaju najveće i najsavremenije kapacitete.

- Ako prođu taj monitoring, slijede dozvole Kancelarije za veterinarstvo, koja je nadležna za njihovo izdavanje - rekao je Šarović.