latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:27 | Autor: Agencije

Evro pred kolapsom?

Upozorenje francuskog instituta sa imenom Žaka Delora, koji je učestvovao u stvaranju evropske valute. Činjenica je da evrozona nema budućnost ako ne bude evropske političke unije.
Evri (Foto: pixelio.de) - Foto: ilustracija
Evri (Foto: pixelio.de)Foto: ilustracija

Evropskoj valuti prijeti kolaps, upozorava francuski Institut "Žak Delor"! Analitičari praktično najavljuju kraj evra, što im ne pada lako, budući da njihov institut nosi ime jednog od arhitekata jedinstvene monete Starog kontinenta, nekadašnjeg predsjednika Evropske komisije Žaka Delora. Sentimentalnost je morala u drugi plan - potpisnici izvještaja preporučuju da se pod hitno mijenja valutna unija.

- Evro vjerovatno neće preživjeti sljedeću veliku krizu i vrlo brzo bi trebalo nešto bitno promijeniti da bi se izbjegao kolaps - poručuju autori izvještaja. Grupa akademika i ekonomskih eksperata, svjesna, kako kažu, "problema nastalih u poljuljanoj EU nakon "bregzita" i sve bržeg uspona evroskepticizma", dodaje da "političari ne mogu sebi da dozvole otezanje". Јer, činjenica je da evrozona nema budućnost bez evropske političke unije.

- Reforma evra možda nije popularna, ali je ključna i goruća: u jednom trenutku Evropu će zadesiti nova ekonomska kriza. Manje je važno da li će to biti za šest nedjelja, mjeseci ili godina. Ono što je sigurno: u svom sadašnjem izdanju, evro neće preživjeti - navodi se u izvještaju.

Autori predlažu promjene u tri koraka. Najprije, gašenje požara u vidu jačanja takozvanog Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), bankarske unije i bolje saradnje nacionalnih ekonomskih politika. Drugi korak bio bi mehanizam podsticanja reformi investicijama koje bi išle u pravcu sjever-jug, da bi se problematični jug napokon motivisao na reforme.

Treća faza, ujedno je i najspornija, a prema predviđanjima analitičara - izazvaće i pravu buru reakcija. Ona podrazumijeva da se evrozona transformiše u federalnu jedinicu u kojoj će se dijeliti i rizik i suverenitet.