latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:48 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

U Bijeljini otvoren "Interagro 2016", 140 izlagača (VIDEO)

U Bijeljini je otvoren 15. međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro 2016" na kojem učestvuje 140 izlagača.
Bijeljina - Sajam poljoprivrede - Foto: RTRS
Bijeljina - Sajam poljoprivredeFoto: RTRS

Na ovogodišnjem sajmu u Bijeljini izlagači iz Republike Srpske, F BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.
Sajam u Bijeljini podržava Vlada Srpske, rekao je ministar Stevo Mirjanić i naglasio da ova sajamska izložba napreduje iz godine u godinu i predstavlja dobru priliku za domaće privrednike i goste iz regiona da uspostave poslovne kontakte. 

Izloženi su poljoprivredni proizvodi, hemijska zaštitna sredstva i poljoprivredna mehanizacija. Sajamska izložba potvrđuje da domaći proizvođači postižu vrhunske rezultate.

- Što se tiče povrtarske proizvodnje godina izuzetno dobra kad se tiče roda i kvaliteta, sve kuće koje se bave preradom povrća bile su pozitivne u odnosu na prethodne godine u organizaciji otkupa i primanju, kaže Rade Јovičić, povrtar. 

Pored doprinosa u promociji domaće proizvodnje, sajam pruža i nova saznanja proizvođačima .

Poljoprivrednu proizvodnju Vlada Srpske podržava različitim vidovima subvencija. Ove godine očekuje se veća proizvodnja nego prethodnih godina.

- Mi procjenjujemo da ćemo ove godine imati više od 1,5 milijardi KM vrijednosti obima proizvodnje po tržišnim i tekućim cijenama u ovoj godini, što je znatno više u odnosu na proteklih nekoliko godina, rekao je Stevo Mirjavić, ministar poljoprivrede u Vladi Srpske. 

Partneri ovogodišnjeg sajma su privredne komore Vojvodine i Beograda koje su sa PK RS potpisale sporazum koji bi trelalo da doprinese podizanju nivoa regionalne saradnje.