latinica  ћирилица
22/09/2016 |  15:54 | Autor: SRNA

Sindikati: Uprava ŽRS da pristupi potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora

Predstavnici šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" pozvali su upravu firme da pristupi razmatranju i potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Predstavnici sinidkata ističu da je potrebno da se tabelarno odrede koeficijenti i dodaci radnicima, a od Nadzornog odbora traže podatke o broju i osnovu ugovorenih plata u "Željeznicama", te realizaciji izvršnih sudskih presuda po osnovu umanjenja isplate toplog obroka.

"Kao sindikati, zainteresovani smo da se kolektivni ugovor potpiše u što kraćem roku i pozivamo upravu da pristupi razmatranju i potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

On je istakao da uprava zajedno sa sindikatom mora da pronađe mogućnost da pojedinačni tabelarni pregled radnih mjesta bude sastavni dio kolektivnog ugovora, a ne sistematizacije.

Cvjetković kaže da će u skladu za zakonom o slobodnom pristupu informacijama ponovo zatražiti da Nadzorni odbor dostavi podatke o broju korisnika ugovorenih plata i osnovu za isplatu jer sumnjaju da je ovo pravo omogućeno i licima koja ne ispunjavaju propisane uslove.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin kaže da su sindikati danas prihvatili informaciju da bude organizovan protest radnika pred Osnovnim sudom u Doboju, kako bi skrenuli pažnju na nepoštovanje zakona i izvršnih odluka Vrhovnog suda u vezi sa isplatom potraživanja po osnovu umanjenja toplog obroka.

Marin je naveo da radnicima tokom ove godine nije uplaćen topli obrok, kao ni novac za prevoz.

Preduzeću "Željeznice Republike Srpske" po osnovu umanjenja isplate toplog obroka do sada je dostavljeno više od 170 tužbi od 2.000 radnika, čiji iznos ukupnih potraživanja od 2012. do prošle godine, uključujući i regres iz 2011. godine, prelazi 14.000.000 KM, saopšteno je ranije iz uprave "Željeznica".

Iz uprave kažu da je teško utvrditi precizan broj tužbi, s obzirom na to da su utuženi različiti periodi, ali da je, po pristiglim presudama do kraja 2015. godine, uknjiženo 8.600.000 KM.

U okviru "Željeznica Republike Srpske" đeluje šest sindikalnih organizacija - Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.