latinica  ћирилица
22/09/2016 |  16:15 | Autor: RTRS

Savanović sa delegacijom MMF-a o novom Zakonu o radu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i saradnici razgovarali su, u Banjoj Luci, sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodio šef Misije Nadim Ilahi.
Sastanak Savanovića sa delegacijom MMF-a - Foto: RTRS
Sastanak Savanovića sa delegacijom MMF-aFoto: RTRS

Na sastanku je bilo riječi o primjeni novog Zakona o radu i pregovorima vezanim za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) koje Vlada vodi sa socijalnim partnerima.

Kako je saopšteno, delegacija MMF-a je upoznata i sa činjenicom da su u proteklom periodu potpisani Posebni kolektivni ugovori u javnom sektoru, te da je do donošenja OKU, a u skladu sa članom 134. Zakona o radu, na snazi Odluka Vlade o utvrđivanju uvećanja plata, visini drugih primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku koja, u određenoj mjeri reguliše pitanja delegirana OKU.

Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena Akcionom planu zapošljavanja za 2016. godinu vrijednog oko 15 miliona KM, čija se potpuna realizacija očekuje do kraja godine.

Izraženo je zadovoljstvo efektima koje je u proteklom periodu imala primjena Akcionih planova zapošljavanja u Republici Srpskoj.

Delegaciji MMF-a predočeno je da je na današnjoj sjednici Vlade utvrđen prijedlog nove Strategije zapošljavanja 2016 - 2020. godina, kao izuzetno važnom dokumentu koji će služiti kao osnova za izradu budućih Akcionih planova u Republici Srpskoj.