latinica  ћирилица
22/09/2016 |  17:46 | Autor: BETA

Duterte o EU i UN: Gledajte kako ću da izribam te demone

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte pozvao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i zvaničnike Evropske unije da sprovedu istragu o njegovoj kampanji protiv kriminala.
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte - Foto: klix.ba
Predsjednik Filipina Rodrigo DuterteFoto: klix.ba

Duterte je pojačao uvrede na račun UN, Evropske unije i SAD kritikujući njihove osude njegove kampanje protiv kriminala u kojoj je ubijeno najmanje 3.000 ljudi od njegovog dolaska na vlasti 30. juna ove godine, prenio je Frans pres.

"Pozivam izvjestioce UN za ljudska prava, Ban Ki Muna, EU i istražitelje da dođu na Filipine i sprovedu istragu o meni", rekao je Duterte i dodao da će uskoro biti upućeni zvanični pozivi za njihov dolazak.

Duterte je rekao da će uputiti poziv, ali i dodao da će pošto on bude saslušan i on sam ispitati njih, prenio je Asošiejtid pres.

"Samo gledajte kako ću izribati te demone", rekao je on.

Inače, Duterte je u srijedu žestoko reagovao na kritike iz Evropske unije tako što im je pokazao srednji prst preko televizije i opsovao ih.

“Pročitao sam osudu Evropske unije. Kažem im, j****e se“, rekao je Duterte.

Filipinski predsjednik, koji je poznat po teškim riječima, izazvao je nedavno skandal pošto je američkog predsjednika Baraka Obamu nazvao "kučkinim sinom" a Ban Ki Muna "budalom".

Duterte (71), advokat po struci, došao je na vlast krajem juna poslije predizborne kampanje tokom koje je obećao da će se obračunati s desetinama hiljade kriminalaca u zemlji tako što će ih ubiti.