latinica  ћирилица
22/09/2016 |  18:50 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Šta o referendumu zaista misle funkcioneri tzv. Saveza za promjene? (VIDEO)

Narodna Skupština Republike Srpske žestoko je reagovala na netačne interpretacije zaključaka Kolegijuma, koje je iznio Adam Šukalo u ime tzv. Saveza za promjene.
Opozicija - Foto: RTRS
OpozicijaFoto: RTRS

Ističu da su sva tri zaključka pročitana i usvojena sa glasom protiv koalicije Domovina i da se niko nije uzdržao.

Šukalovi navodi da se odluka ustavnog suda BiH već primjenjuje i da je referendum obmana za javnost, navode, dezinformacija su. Konačna primjena odluke Ustavnog suda, biće izvršena tek nakon sprovođenja Republičkog referenduma i kroz izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske kojim se Dan Republike ne ukida, već daje mogućnost da da ga ne praznuju oni koji to ne žele. 

- Ovo je zaključak za koji mi nismo glasali, jer ne možemo glasati za ovaj zaključak u ovoj formi, kaže Adam Šukalo, predsjednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

Ovo su riječi koje je Šukalo izgovorio na vandrednoj konferenciji za novinare tzv. Saveza za promjene, odmah nakon što je glasao za usvajanje zaključaka o primjeni odluke Ustavnog suda BiH, na sjednici Kolegijuma Narodne Skupštine, što se jasno vidi iz skupštinskog stenograma.

Svi članovi Kolegijuma, osim koalicije "Domovina", usvojili su zaključke u kojima je jasno objašnjeno da je u toku postupak provođenja odluke ustavnog suda kroz niz radnji- od upućivanja Zahtjeva za preispitivanje odluke, do provođenja referenduma, i onog što će uslijediti nakon svega toga - a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima s ciljem očuvanja Dana Republike, a li i stvaranja zakonskog okvira da oni koji ne žele da praznuju, to nisu ni obavezni da urade. Svima je bilo sve jasno, osim, čini se, Šukalu, koji je odlučio da progovori tek kada su se upalile kamere.

Očigledno da Šukalo nije obratio pažnju na tekst zaključka koji je jasno pročitao i obrazložio predsjednik Nedeljko Čubrilović, prije nego što su članovi Kolegijuma glasali. Organizovanje referenduma i izmjena Zakona o praznicima su u svrhu provođenja odluke Ustavnog suda i jedno ne isključuje drugo, objašnjavaju u NSRS.

- Od Vlade RS se traži da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune zakona o praznicima koji će difinisati na koji način će se odrediti prema odluci ustavnog suda - prije toga imamo referendum kojim će narod RS reći svoj stav i taj stav će biti obavezujući, ističe Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Šukalov istup može se objasniti na dva načina -ili mu kao pravniku po struci ništa nije jasno ali je zaključke podržao, ili mu je sve jasno ali je ipak -pokušao da prikupi jeftine političke poene.

Iako u tzv. SZP deklarativno podržavaju održavanje referenduma i gorljivo se zalažu za njegovo provođenje - njihova djela govore suprotno. U izvodima sa skupštinskih zasjedanja kada se odlučivalo o održavanju referenduma o Danu Republike - Zdravko Krsmanović potpredsjednik NDP nijednom nije bio prisutan - a javnost je obmanuo rekavši da je upravo on glasao za održavanje referenduma.

Podsjećamo, sve stranke iz Republike Srpske glasale su u parlamentu Srpske za referendum o Danu Republike. Nakon referenduma Narodna skupština ima zakonski rok od šest mjeseci da donese određeni akt na bazi održanog referenduma.