latinica  ћирилица
22/09/2016 |  18:57 ⇒ 23:21 | Autor: RTRS

Srpska se sprema za referendum! Šta nakon izjašnjavanja građana? (VIDEO)

Dan Republike Srpske slaviće se 9. januara i nakon provođenja odluke Ustavnog suda BiH, poručuju iz Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Poslije referenduma ići će se u izmjene Zakona o praznicima, koje će provesti i odluku Suda, ali, kako kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović, i volju naroda koja će se pokazati u rezultatu referenduma.

Ratna terminologija i zveckanje oružjem mora da prestane, poručila je premijerka, ali i srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark. 

Referendum ne provocira nikoga, niti se bavi Ustavnim sudom, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Nakon 25. septembra znaće se volja naroda, a nakon toga, kako kaže, ići će se u izmjenu Zakon o praznicima.

- Mi smo jasno rekli da će doći do promjene člana 5 stav 1. koji briše tu obaveznost proslave za one koji ne mogu da se identifikuju s tim praznikom, ali nismo rekli da ćemo izbrisati 9. januar. Dakle, 9. januar ostaje zaštićen, istakla je premijerka Cvijanović.

Priča da će građani koji izađu na referendum biti sankcionisani, kaže premijerka, nije tačna jer prema zakonu niko nema pravo da građane poziva na odgovornost zbog referendumskog izjašnjavanja. Nakon referenduma biće zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati i o Odluci suda i o rezultatu referenduma. Potredsjednik Skupštine, Nenad Stevandić, kaže da su do sada samo Bošnjaci pokazali da im 9. januar smeta.

Normalan čovjek ne razmišlja o ratu pogotovo kada je povod tema koja ni najmanje ne bi trebalo da izaziva ratnu terminologiju, rekao je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU u BiH, Larsom Gunarom Vigemarkom, srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić.

- Nadam se da će oni koji su ispalili ovu raketu, prije svega mislim na svog kolegu Izetbegovića, prestati da ispaljuju takve rakete jer bi na kraju moglo doći do rikošeta i da mu se to vrati, naglasio je Ivanić. Svi treba da ostanu smireni, nema razloga za konflikt, svaka priča o ratu je neodgovorna, čak je i uvreda za one koji su iskusili rat i patili zbog toga, na svim stranama. Niko zdravog razuma ne želi to vidjeti opet, a EU to neće dopustiti, dodao je Vigemark.

Isto poručuje i hrvatski član predsjedništva, Dragan Čović – zveckanje oružjem je neodgovorno.

Zveckanje sigurnišću i oružjem nije uredu. Referendum će proći, a ne vidim šta je sporno da neko iskaže svoje mišljenje na ref. Ko sam ja da ocjenjujem šta želi jedan narod.

 Porodica Izetbegović je, kaže ministar Petar Đokić, predugo iskorištavala institucije da bi se obračunavala sa srpskim narodom. Svaki pokušaj preglasavanja, dodaje, završiće kao referendumsko pitanje.

Podsjećamo, sve stranke iz Republike Srpske glasale su u parlamentu Srpske za referendum o Danu Republike. Krajem prošle godine, na sastanku kod predsjednika Republike predstavnici stranaka iz Republike Srpske potpisali su zajedničku izjavu da će se u Republici Srpskoj održati referendum da li narod u Republici Srpskoj podržava da 9. januar ostane Dan Republike Srpske.