latinica  ћирилица
22/09/2016 |  21:14 | Autor: SRNA

U Muzeju Stare Hercegovine otvorena izložba slika sa motivima Foče

U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči večeras je otvorena prodajna izložba malih slika sa znamenitostima ove opštine.
Foča - Izložba slika - Foto: RTRS
Foča - Izložba slikaFoto: RTRS

Na 36 malih ulja na platnu, dimenzija 30 puta 20 centimetara, predstavilo se 14 slikara iz Foče i onih koji su porijeklom iz ove opštine, a žive u drugim gradovima i državama.

Najviše je slika sa motivima Sat kule i Prijeke čaršije, starog dijela Foče iz perioda osmanske vladavine, a oslikani su i drugi dijelovi grada, fočanske crkve, pješčane piramide i razni prirodni motivi.

Direktor Muzeja Branka Dragičević kaže da je ideja za izložbu potekla od slikara Danila Ivanovića koji živi i radi u Norveškoj.

"Kada je dolazio u Foču na odmor predložio je da okupimo slikare i da organizujemo izložbu malog formata, kojom bi prikazali kulturne znamenitosti i neka najvažnija obilježja našeg grada", rekla je Dragičevićeva.

Ona je napomenula da je ova izložba uvod u veliku aukcijsku izložbu sa koje će prihod od prodatih slika biti namijenjen za rekonstrukciju unutrašnjosti Muzeja.

"Naši slikari predstaviće se 20. oktobra slikama većeg formata koje su poklonili Muzeju. Svi koji na aukciji kupe slike pomoći će rekonstrukciju", navela je Dragičevićeva.

Slikar Radmil Kovačević ističe da su slike nastale za nepun mjesec.

"Mada su ovo minijature, mnogo je toga rečeno na slikama o okolini i gradu u kojem živimo. Raznovrsnost slika govori o tome da svaki autor ima svoje viđenje svijeta koji ga okružuje", rekao je Kovačević.

Izložba će trajati 14 dana.