latinica  ћирилица
23/09/2016 |  07:48 ⇒ 07:50 | Autor: B92

Objavljeni detalji sporazuma SAD i Rusije o Siriji

Sporazum o Siriji između Rusije i SAD podrazumijeva da sirijska avijacija ne vodi akcije u regionima gdje napade na ID i Nusru izvode ruski i američki avioni.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavila agencija AP, dogovoreno je i da opozicija preduzme sve neophodne mjere kako teroristi ne bi ulazili u demilitarizovane zone.

“Bilo koje kršenje primirja u demilitarizovanim zonama biće analizirano od strane Rusije i SAD. Ukoliko teroristi uspeju da uđu u tu zonu, Rusija i SAD će postupati u skladu sa odlukama zajedničkog koordinacionog centra“, navodi se u tekstu.

U Sporazumu je takođe navedeno da Rusija i SAD u bilo kojem trenutku mogu da prestanu da ga primjenjuju ukoliko budu smatrali da se neki od uslova ne ispunjava prema planu.

Takođe, ističe se da prioritet ostaje razdvajanje umjerene opozicije od terorista DAEŠ-a i Nusra fronta. Dodaje se i da će Rusija i SAD preduzeti zajedničke korake kako bi se stabilizovala situacija u Siriji, posebno kada je riječ o Alepu.

Povodom objavljivanja detalja Sporazuma oglasila se i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, koja je potvrdila autentičnost dokumenta, naglasivši da je to samo jedan od pet dokumenata koji su predstavnici Rusije i SAD potpisali 9. septembra.