latinica  ћирилица
23/09/2016 |  08:57 | Autor: Večernje novosti

Srbi neće Skenderbegov trg u Bujanovcu

U Bujanovcu albanska većina donosi odluke preglasavanjem u političkim tijelima. Ovo će unijeti tenzije među građane i donijeti političku nestabilnost
Trg Karađorđa Petrovića u Bujanovcu - Foto: Screenshot
Trg Karađorđa Petrovića u BujanovcuFoto: Screenshot

Srbi iz Bujanovca oštro se protive inicijativi da se centralni trg u gradu koji nosi ime Karađorđa Petrovića preimenuje u Skenderbegov trg. Ovu inicijativu prihvatio je Savjet za međunacionalne odnose Skupštine opštine u Bujanovcu, što je korak bliže ka zvaničnoj potvrdi preimenovanja trga, jer je istu odluku ranije donijela većina odbornika u SO Bujanovac.

Nenad Mitrović, narodni poslanik iz Bujanovca, kaže da očekuje od Ministarstva lokalne samouprave da ne prihvati odluku savjeta, jer ovakve promjene unose tenziju među stanovništvom i političku nestabilnost.

- Јa smatram da savet za međunacionalne odnose ne može raditi po principu preglasavanja, već je nužno da postoje konsenzus i saglasnost - kaže Mitrović za "Novosti".

On dodaje da ako bi se nastavilo sa ovakvim vidom donošenja odluka, onda nekome može pasti na pamet da promijeni i ime Bujanovca.

I potpredsjednik opštine Bujanovac dr Stojanča Arsić dijeli mišljenje poslanika Mitrovića o nužnom postizanju dogovora i Srba i Albanaca kada su u pitanju ovakve odluke, koje uzburkaju život u multietničkoj zajednici.

- Za srpsku zajednicu u Bujanovcu je neprihvatljivo da trg promijeni ime. Bilo je i ranijih pokušaja, ali vjerujemo da Ministarstvo i ovoga puta neće dozvoliti da odluka koju podržavaju samo Albanci bude usvojena - kaže Arsić i dodaje da su predstavnici Srba u lokalnoj skupštini kao i na sjednici Savjeta iznijeli stav srpskog stanovništva o ovom prijedlogu.

Eventualna promjena naziva trga može biti urađena samo uz odobrenje Ministarstva za lokalnu samoupravu. U Ministarstvu ovim povodom kažu, za "Novosti", da čekaju da se steknu svi formalno-pravni uslovi da bi dali svoje mišljenje.