latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:24 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Karan: Svi građani slobodno da se izjasne

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan pozvao je sve građane, nebitno kom konstitutivnom narodu pripadaju, da izađu i da se na referendumu izjasne kako god oni žele, potpuno slobodno.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je naveo da 1.219.399 građana u Republici Srpskoj ima pravo glasa na referendumu.

"U svim predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu svaki građanin koji dođe sa potrebnim dokumentom moći će potpuno slobodno da glasa", rekao je Karan za "Nezavisne novine".

On je istakao da se ulazi u završnicu priprema za održavanje referenduma o Danu Republike, koji je u Srpskoj zakazan za 25. septembar.

"Posljednjih dana aktivnosti su potpuno premještene na rad gradskih i opštinskih komisija, čiji je zadatak da, nakon prijema, glasački materijal sortiraju i pripreme za distribuciju biračkim odborima", naveo je Karan.

Govoreći o zaključku Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske o odlukama Ustavnog suda o Danu Republike, Karan je naveo da je to na tragu onoga o čemu stalno govori.

"Referendum kao oblik neposrednog i slobodnog izjašnjavanja građana je od samog početka dio procesa implementacije odluke Ustavnog suda. On je prethodno mišljenje građana i Kolegijum Narodne skupštine je potvrdio tu intenciju. Kolegijum je pozvao Vladu da kao predlagač uđe u proceduru izmjene Zakona o praznicima", istakao je Karan.

On je naveo da će izmjene Zakona o praznicima eventualno ići u pravcu zakonske neobaveznosti proslavljanja Dana Republike za one građane Republike Srpske koji ne žele svečanim neradnim danom da obilježe taj datum.

Komentarišući tenzije, gdje se čak pominju i ratovi, Karan je istakao da je riječ o komentarima onih koji očigledno ne poznaju mehanizme neposredne demokratije, koja je Ustavom i zakonom zagarantovana.

"Te izjave, nažalost, pokazuju da u BiH postoje oni koji su spremni da naruše bezbjednost građana. Referendum nema tu namjeru, ne vrijeđa nikoga, on ne dira u ustavno-pravni poredak BiH", zaključio je Karan.