latinica  ћирилица
23/09/2016 |  09:33 | Autor: SRNA

Njemačka, Švajcarska: Velika zainteresovanost za izlazak na referendum

U Predstavništvu Republike Srpske u Štutgartu je rečeno da je zainteresovanost građana Srpske u Njemačkoj i Švajcarskoj za izlazak na predstojeći referendum o Danu Republike velika, zbog čega očekuju da će odziv građana biti iznad očekivanja.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu u nedjelju, 25. septembra, organizuje u Njemačkoj i Švajcarskoj izjašnjavanje na referendumu o Danu Republike, a pripreme su u završnoj fazi i teku planiranom dinamikom.

"Građane svakodnevno obavještavamo o mjestima održavanja referenduma, te su u skladu s tim glasačka mjesta u dijaspori objavljena, kako u medijima u Republici Srpskoj, tako i u jučešnjem izdanju `Vesti` za dijasporu", ističu u Predstavništvu Srpske u Štutgartu.

Građani Srpske u Njemačkoj moći će da se izjasne na predstojećem referendumu na sljedećim lokacijama: Štutgart - Srpski kulturni centar /Burgstallstraße 93/, Frankfurt - prostorije kluba "Kolo" /Mergenthalerstr. 2/, Manhajm - prostorije kluba "Sloga" /Lutherstr. 17/, Vupertal - prostorije kluba "Јugoslavija" -/Am Schnappsstber 12/, Hailbron - prostorije kluba "SKC Hailbron" /Weststr. 51/1/, Minhen - Dominikuscentrum /Hildegard-von-Bingen-Anger 3 i Knorrstr. 12/.

Adrese održavanja referenduma u Švajcarskoj su: Kanton Tićino /Via del Carmagnola 28 - 6517 Arbedo/, Kanton Sent Galen - prostorije Kulturno-umjetničnog društva "Izvor" /Kunklerstrasse 9 - 9015 St. Gallen/, Kanton Lucern - prostorije Kulturno-umjetničnog društva "Ras" -/Rengglochstrasse 19 - 6012 Obernau-Kriens/, Kanton Bazel - prostorije Kulturno-umjetničkog društva "Kikac" /Auf dem Wolf 4 - 4052 Basel/, te Kanton Šafhauzen - prostorije FMD "Kolo" /Langrietstr. 98 - 8212 Neuhausen/.

Iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma ranije je saopšteno da za utvrđivanje identiteta glasača u inostranstvu služi jedan od važećih dokumenata sa fotografijom izdatih od kompetentnih vlasti u Republici Srpskoj - lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.