latinica  ћирилица
23/09/2016 |  10:02 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Abe traži pomoć od Havane zbog Sjeverne Koreje

Premijer Јapana Šinzo Abe posjetio je Kubu, jednog od saveznika Sjeverne Koreje, i zatražio da ova zemlja iskoristi svoj uticaj kako bi se zaustavio sjevernokorejski nuklearni program.

Abe se sastao sa revolucionarnim vođom i bivšim dugogodišnjim predsjednikom Kube Fidelom Kastrom u Havani tokom prve posjete jednog japanskog zvaničnika ovoj zemlji od vremena kubanske revolucije 1950. godine.

Ova posjeta podržava strategiju postepenog približavanja Kube Zapadu, koju zagovara Fidelov mlađi brat i trenutni predsjednik države Raul Kastro.

Ključna tačka u razvoju ove strategije je bila posjeta predsjednika SAD Baraka Obame Kubi u oviru zvanične posjete tokom marta ove godine. Obama je prvi lider SAD koji je posjetio Kubu u poslednjih 88 godina.

U izjavi listu Komunističke partije Abe je opisao Kubu kao zemlju sa velikim uticajem na zemlje koje ne predstavljaju saveznike i rekao da će se raspravljati o raznim pitanjima, uključujući nuklearno razoružavanje, situaciju u Aziji i reforme Savjeta bezbjednosti UN.