latinica  ћирилица
23/09/2016 |  10:52 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Hofer: Incko svojim odnosom ne doprinosi smirivanju situacije

Kandidat Slobodarske partije za predsjednika Austrije Norbert Hofer smatra da aktivnosti visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike Srpske ne doprinose smirivanju situacije u BiH.
Norbert Hofer (Foto: FPÖ) -
Norbert Hofer (Foto: FPÖ)

"Nisam uvjeren da aktivnosti gospodina Incka, koji se nesumnjivo trudi, doprinose smirivanju situacije. Vjerujem da je ovdje potrebno više diplomatskog prilaza. Јa sam uvijek prijatelj diplomatskog djelovanja, jer diplomatija otvara vrata, a ne zatvara ih. Treba biti veoma obazriv", rekao je Hofer, koji je treći predsjednik austrijskog parlamenta.

On je ocijenio da se Vlada Srbije kada je riječ o pitanju referenduma "veoma diplomatski ponašala".

"Ako se uzme u obzir istorija Srbije i problemi koji postoje, vlada u Beogradu djelovala je veoma diplomatski i razumno", rekao je Hofer za Tanjug.

On je naglasio da Srbija u perspektivi mora da postane članica EU, te ocijenio da je uslovljavanje evropskog puta Srbije priznavanjem samoproglašenog Kosova "škakljivo pitanje".

"Ne podržavam kada političari preko medija drugim državama poručuju šta moraju da učine. Postoje problemi koji se mogu rješavati dijalogom koji bi vodio ka putu bez uslovljavanja od spolja. Uslovljavanja su uvijek problem i vode ka gubitku jedne strane. Ne treba ništa poručivati preko medija, treba sjesti za sto i pronaći zajednički put", poručio je Hofer.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Hofer je naveo da razumije uzdržanost obje strane, što je uslovljeno događajima iz prošlosti, ali da mora prevladati razumijevanje jer postoje slični interesi, kultura i ekonomske strukture.