latinica  ћирилица
23/09/2016 |  10:57 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Čubrilović - Vigemark: EU za pronalaženje rješenja o praznicima u BiH (VIDEO)

Evropska unija spremna je da posreduje u pronalaženju rješenja oko različitih praznika u BiH ako to od nas bude traženo, rekao je Lars-Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH, nakon sastanka sa Nedjeljkom Čubriloviće, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske.
Čubrilović - Vigemark - Foto: RTRS
Čubrilović - VigemarkFoto: RTRS

On je rekao da se referendum održava u nesretnom tajmingu, između prihvatanja aplikacije BiH od strane EU i lokalnih izbora, te da smatra da je to pitanje vještački prenaduvano.

Pozvao je sve aktere da pronađu rješenje koje, kako je rekao, ne može biti nametnuto, te da se sve odluke sudova, pogotovo Ustavnog suda, moraju poštovati, sviđale se one nekome ili ne.

Čubrilović je rekao da je upoznao Vigemarka o narednim koracima koje će Parlament RS provesti u narednom periodu po pitanju Dana Republike. Dodao je da se Vigemark inetersovao za buduće korake nakon 25. septembra.

"Upoznao sam ga o tome da će Narodna skupština pristupiti donošenju Zakona o praznicima u kojem će biti definisani stavovi koji neće vrijeđati druge narode a koji će svakako trebati saglasnost svih", istakao je Čubrilović.

"Narodna skupština je otvorena za saradnju sa Međunarodnom zajednicom u vezi s ovim pitanjima", dodao je Čubrilović.

I predsjednik Parlamenta Srpske i Vigemark su naglasili važnost uloge Narodne skupštine u procesu daljih evropskih integracija.