latinica  ћирилица
23/09/2016 |  13:33 | Autor: SRNA

Vlada: U Novi Grad uloženo više od pedeset miliona KM

Vlada Republike Srpske, po različitim osnovama, od 2006. godine do danas uložila je na teritoriji Novog Grada više od 50.000.000 KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ plasirano je još 8.000.000 KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno je 8,5 miliona KM, a najvažniji projekti odnose se na rekonstrukciju lokalne deponije, sanaciju školskih objekata i putnu infrastrukturu.

Ovim sredstvima izgrađen je regionalni put Budimlić Јapra-Arapuša i regionalni put Blagaj-Budimlić Јapra.

Osim ovoga, programom rehabilitacije magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj, rehabilitovana je dionica magistralnog puta Otoka-Novi Grad, u dužini od 17,70 kilometara.

U saradnji sa Boračkom organizacijom, Vlada je u Novom Gradu realizovala mnoge projekte u ukupnom iznosu od 11,5 miliona KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, izdvojeno je 3.000.000 KM, a ovim sredstvima zbrinuto je 200 porodica, od čega izgradnjom stanova 58, a nepovratnim novčanim sredstvima 139 porodica.

Kroz program socijalnog zbrinjavanje radnika zbrinuto je 2.000 radnika u 11 preduzeća, za šta je utrošeno 7.000.000 KM, dok je za zapošljavanje 500 ljudi od 2007. do ove godine potrošeno više od milion KM.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u ovoj lokalnoj zajednici zaposlena je 121 osoba sa invaliditetom, za šta je izdvojeno 400.000 KM.

Iz Fonda solidarnosti opštini Novi Grad, koju su pogodile katastrofalne poplave, uplaćeno je milion KM, kroz platne kartice-vaučere 220.000 KM za 2.200 poplavljenih domaćinstava, dok je za sanaciju kejskog zida i visećih mostova izdvojeno 500.000 KM.

Prema podacima Vlade, iz republičkog budžeta, kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno je 3,4 miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport, do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo 500.000 KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Značajna sredstva od 14,3 miliona KM, kroz različite projekte, uložena su u poljoprivredu ove lokalne zajednice, od čega 13.000.000 KM za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela, te zaštitu od poplava.

Novom Gradu je, kao i ostalim lokalnim zajednicama, pružena budžetska podrška za razvoj privrede, pa je za podsticaj izvozu i druge projekte obezbijeđeno 2,5 miliona, od čega 700.000 KM subvencija električne energije socijalnim kategorijama.

Za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih i srednjih škola u Novom Gradu, te nabavku računara i uvođenje informacionih sistema uloženo je ukupno 1,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je 1,7 miliona KM za nabavku savremene medicinske opreme, rekonstukciju Centra za mentalno zdravlje, te sanaciju i opremanje ambulanti porodične medicine.

Vlada Srpske je u ovoj opštini zaključila dva koncesiona ugovora, za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena-dolomita na ležištu "Bekići" i korištenje mrkog uglja i bentonita na ležištu "Lješljani".

Ukupna investicija u oviru projekta "Vodovod i kanalizacija", koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za opštinu Novi Grad iznosi 8,8 miliona KM.