latinica  ћирилица
23/09/2016 |  14:23 | Autor: SRNA

Glasačkim odborima u Srbiji podijeljeno 13.000 glasačkih listića

Glasačkim odborima u Srbiji na kojima će u nedjelju, 25. septembra biti organizovano izjašnjavanje građana na referendumu o Danu Republike danas su u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu predati glasački listići i drugi glasački materijal.
Glasački listići za referendum - Foto: RTRS
Glasački listići za referendumFoto: RTRS

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je odborima sa pet glasačkih mjesta podijeljno ukupno 13.000 glasačkih listića, od čega po 5.000 za Beograd i Novi Sad, te po 1.000 za Suboticu, Zrenjanin i Pančevo.

"Na bazi informacija koje smo prikupili sa terena podijelili smo 13.000 glasačkih listića. Međutim, u Predstavništvu smo potpuno spremni ukoliko sa terena dobijemo informaciju da je interes veći, jer imamo trebovanih ukupno 25.000 listića", rekao je Cicović novinarima nakon sastanka Komisije za sprovođenje referenduma u Predstavništvu Srpske u Srbiji.

On je naveo da je 13.000 listića podijeljeno, ali da se na osnovu velikog interesovanja građana koji se javljaju Predstavništvu, može pretpostaviti da će odziv glasača na referendum biti veliki.

Cicović je ponovio da je sve spremno za sprovođenje referenduma na teritoriji Srbije u skladu sa zakonom i pravilima, a glasati mogu svi oni koji budu imali jedan od validnih dokumenata Republike Srpske, odnosno ličnu kartu ili pasoš.

"Kada na glasačkom mjestu pokaže dokument, Glasački odbori će provjeriti u Predstavništvu, koje putem aplikacije ima pristup glasačkim spiskovima, da li se građanin nalazi na glasačkom spisku i, ukoliko se nalazi, imaće mogućnost da glasa", rekao je Cicović.

On je pozvao sve koji imaju dvojno državljanstvo Srbije i BiH da dođu direktno na glasačko mjesto i provjere da li se nalaze u biračkom spisku kako bi ostvarili svoje građansko pravo.

Glasačka mjesta na referendumu o Danu Republike Srpske, koji se održava u nedjelju 25. septembra, otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 19.00 časova.

Građani će u Beogradu moći da glasaju na glasačkom mjestu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji u Bulevaru Despota Stefana broj 4, kod Trga Republike, u Novom Sadu u prostorijama Saveza krajiških udruženja, u Ulici Zmaja Ognjena Vuka broj 2, a u Zrenjaninu u Domu mladosti u Ulici Narodne omladine broj 1.

U Subotici će se glasati u zgradi Otvorenog univerziteta u prostorijama Udruženja "Zavičajna zajednica Republike Srpske" na Trgu cara Јovana Nenada broj 15, dok će u Pančevu glasačko mjesto biti u prostorijama Udruženja Krajišnika u Ulici Stevana Sremca broj 37 na Strelištu.