latinica  ћирилица
23/09/2016 |  14:26 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Golić: Sistemski pristupiti zaštiti od poplava u slivu Vrbasa

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da je neophodno da se zaštiti od poplava u slivu rijeke Vrbas pristupa sistemski i integrisano, zasnovano na naučnim istraživanjima i stvarnim potrebama stanovništva.
Srebrenka Golić sa predstavnicima lokalnih zajednica u slivu Vrbasa - Foto: SRNA
Srebrenka Golić sa predstavnicima lokalnih zajednica u slivu VrbasaFoto: SRNA

Nakon današnjeg sastanka u Јajcu sa načelnicima i gradonačelnicima opština i gradova u slivu rijeke Vrbas, Golićeva je rekla je da je u procesu zaštite sliva rijeke Vrbas od poplava posebno važno da se uzmu u obzir i efekti klimatskih promjena koji su već evidentni na ovom području i ozbiljno ugrožavaju imovinu i živote ljudi.

"Zato mi je posebno drago što je Ministarstvo, uz pomoć UNDP-a, uspjelo da pripremi projekat i dobije od Globalnog fonda za zaštitu prirode grant od pet miliona dolara za realizaciju projekta `Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas`", rekla je Golićeva, ističući da se ovaj petogodišnji projekat već realizuje oko godinu dana.

Ona kaže da je do sada uspostavljena hidrometeorološka mreža vrijednosti 500.000 KM, koja sadrži 20 padavinskih, dvije meteorološke i šest hidroloških automatskih stanica.

"U okviru projekta, po prvi put u BiH urađeno je i lasersko snimanje korita rijeke Vrbas, njenih pritoka, kao i područja na kojima su zabilježene istorijske poplave, te je razrađena jedinstvena metodologija za izradu mapa opasnosti i mapa rizika od poplava", rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da je glavni cilj projekta smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas, ali da će njegovom realizacijom biti poboljšani i uslovi za život i rad ljudi u slivu Vrbasa, kroz implementaciju infrastrukturnih mjera, koje čine 65 odsto budžeta projekta.