latinica  ћирилица
23/09/2016 |  15:56 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Tjentište- Sajam sira, vina i meda (VIDEO)

U Nacionalnom parku Sutjeska, na Tjentištu, u toku je dvodnevni Sajam sira, vina i meda na kojem sa desetinama domaćih proizvoda učestvuju izlagači iz Istočne Hercegovine, Gornjeg Podrinja i susjedne Crne Gore.
Tjentište - Sajam meda - Foto: RTRS
Tjentište - Sajam medaFoto: RTRS

Sajamska manifestacija je i prilika da se ukaže na značaj razvoja domaće proizvodnje hrane i pića i njihovo približavanje tržištu.

Med i pčelinje proizvode, kozmetiku po starim recepturama, vina, tkanine, kajmak i sir, rakije i sokove na sajamske štandove donijeli su proizvođači iz Trebinja, Nevesinja, Bileće, Gacka, Foče, Goražda i Pljevalja. Јedinstveni su u ocjeni da su ovakva okupljanja značajna za proširenje tržišta, ali i upoznavanje i razmjenu iskustava.

Izlagači kažu da je sajam pogodan i za proširenje prodaje, te da postoji interesovanje za med i sir iz mijeha.

Posjetioci su zainteresovani i za proizvode koji nisu uobičajeni, koji su doslovno izvučeni iz prošlosti, ali su predstavljeni u modernom obliku.

Za moderno poslovanje proizvođača autohtonih zdravih prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u ovom dijelu Srpske pobrinuo se i Nacionalni park Sutjeska otvaranjem Bio špajza na Tjentištu. Turisti su tokom sezone pokazali interesovanje za kupovinu, a kako kažu u upravi Parka, biće proširen prodajni prostor.

Dejan Pavlović, direktor ЈU Nacionalni park Sutjeska, navodi da uskoro planiraju da otvore restoran gdje ćemo biti  plasirani proizvodi registrovanih proizvođača.

Prvi Sajam sira, vina i meda na Tjentištu organizovao je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.