latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:24 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Interagro: Predavanja o aktuelnim bolestima kod stoke (VIDEO)

Pojave nekada egzotičnih bolesti kvrgave kože kod goveda i plavog jezika kod ovaca, kod nas i u okruženju opasna su prijetnja domaćem stočarstvu, istaknuto je na predavanju koje je održano u okviru 15. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Bijeljini - Interagro 2016.
Bolest ovaca "plavi jezik" - Foto: RTRS
Bolest ovaca "plavi jezik"Foto: RTRS

Najurgoženije područje kada je riječ o pojavi plavog jezika su Hercegovina i Podrinje. Preduzete su mjere radi sprečavanja bolesti za koju ne postoji terapija.

Zahvaljujući preduzetim mjerama u Crnoj Gori i Srbiji, stvorena je tampon zona i spriječena pojava kvrgave kože kod goveda u Srpskoj. Međutim, plavi jezik je uzeo maha i ova bolest je evidentirana u dvadesetak opština Srpske. Prenose je insekti, a uzročnici su virusi kojih ima 26 tipova.

Nadležni za veterinarsku epidemiologiju u resornom ministarstvu, Darko Despotović, kaže da je riječ o serotipu 4 koji izaziva lakšu kliničku sliku, što će izazvati manja uginuća, a i štete bi trebalo da budu podnošljivije.

Kada je riječ o ovim bolestima ne postoji opasnost prenošenja na ljude, ali da bi se spriječilo njeno širenje na životinje otkazane su sve stočarske izložbe i biće zabranjena prodaja na pijacama. U Semberiji se ponovo pojavila bruceloza, a bolest plavi jezik susjednim opštinama Lopare i Zvornik.

Slaviša Cacanović, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu, Bijeljina, ističe da je jedina povoljna okolnost što predstoji  hladnije vrijeme, a prenosioci bolesti su aktivni tokom toplijeg perioda.

Uzgajivači ovaca i proizvođači mlijeka redovno kontrolišu stoku. Najbitnije je, kako jednoglasno ocjenjuju, reagovati na vrijeme, a važna je i podrška nadležnih službi, posebno veterinarske.

Trenutno se organizuju lokalni centri za kontrolu zaraznih bolesti radi prikupljanja podataka o broju oboljelih ovaca i štete koju nanosi bolest plavi jezik. Dolaskom zime prestaće opasnost od bolesti kvrgave kože, a smiriće se i situacija u vezi sa plavim jezikom, jer će prenosioci bolesti prestati da budu aktivni.