latinica  ћирилица
23/09/2016 |  16:32 | Autor: TANЈUG

Dačić: Јačati kapacitete OEBS-a u upravljanju civilnim krizama

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, u svojstvu člana Trojke OEBS-a, na skupu u Njujorku posvećenom jačanju kapaciteta OEBS-a u upravljanju civilnim krizama, istakao moć te organizacije u rješavanju sukoba, prije svega zahvaljujući fleksibilnoj prirodi njenih instrumenata.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica trebalo bi da optimalno iskoriste dodatu vrijednost OEBS-a u rješavanju trenutnih kriza, posebno sposobnost te organizacije za upravljanje civilnim krizama, poručio je na istom skupu, koji je održan u četvrtak u Njujorku, šef njemačke diplomatije i predsjedavajući OEBS-u Frank-Valter Štajnmajer.

"Posvećeni smo inkluzivnom, civilnom i sveobuhvatnom pristupu OEBS-a pokrivanju cjelokupnog ciklusa sukoba - od ranog upozoravanja i prevencije kroz upravljanje krizom do postkonflitne izgradnje mira", istakao je Štajnmajer na skupu na visokom nivou na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, saopštio je danas OEBS.

Austrijski ministar za Evropu, evropske integracije i spoljne poslove i naredni predsjedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc naglasio je da će Austrija kao predsjedavajuća toj organizaciji 2017. godine nastaviti sa naporima u cilju jačanja kapaciteta OEBS-a kroz sve faze sukoba.

Na skupu je 17 ministara spoljnih poslova sa govornicima na visokom nivou razgovaralo o načinima jačanja kapaciteta OEBS-a.

Učesnici skupa su istakli centralnu ulogu koju OEBS igra u skladu sa Poglavljem 8 Povelje UN u rješavanju sadašnjih kriza u evroatlantskom i evroazijskom regionu, pozvavši na jačanje te uloge, kao i na tešnju saradnju između OEBS-a i UN, ali i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je, u završnom govoru, izrazio nadu da će zemlje učesnice usvojiti tu i druge preporuke i osnažiti kapacitete organizacije na Ministarskom sastanku OEBS-a u Hamburgu u decembru, zaključuje se u saopštenju.