latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:21 ⇒ 24/09/2016 | 13:55 | Autor: RTRS

"Izaći na referendum i dostojanstveno podržati Srpsku" (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poziva građane da u nedjelju, 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike, jer je to veliki dan za Srpsku i njen narod.
Podržimo Srpsku - Foto: Screenshot
Podržimo SrpskuFoto: Screenshot

Veoma je važno da referendum prođe mirno i da ne bude nikakvih ekscesa, u bilo kom smislu. Oni koji ne žele da izađu na referendum, to je njihov stav i to treba poštovati, poručio je Dodik.

Od ovog referenduma zavisiće tretiranje Republike Srpske u budućnosti, kaže predsjednik Dodik. Smatra da građani ovaj referendum treba da shvate kao priliku da poboljšaju šanse Republike Srpske da i u narednom periodu mogu da odlučuju o važnim pitanjima.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark ponovio je raniji stav da je referendum nepotreban, ali i dodao da je Evropska unija spremna je da posreduje u pronalaženju rješenja o praznicima u BiH. Rješenje vidi u konstruktivnom dijalogu.

"Velika je važnost i uloga Narodne skupštine Republike Srpske, jer ona donosi zakone koji će da urede ovo pitanje", rekao je Vigemark nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem.

Predsjednik Parlamenta je istakao da je Narodna skupština spremna da nakon referenduma donese zakon o praznicima u kome će biti članovi koji neće vrijeđati nijedan narod.

U međuvremenu i nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata pozvale su građane da u nedjelju izađu na referendum i verifikuju Dan Republike.

"Moramo pokazati jedinstvo srpskog naroda u Republici Srpskoj, jer je referendum o Danu Republike najznačajniji trenutak za Srpsku nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", precizira predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

A da Republika Srpska ima pravo da se njeni građani izjasne o pitanjima koja su za njih važna, ponovili su i bivši funkcioneri Srpske Nikola Poplašen i Momčilo Krajišnik, koji podsjećaju da je i ranije bilo odluka o kojima je trebalo pitati građane.

Podrška Republici Srpskoj stiže i iz ruske Dume. Zamjenik predsjednika Sergej Železnjak podsjeća da građani Republike Srpske prvi put nakon Dejtonskog sporazuma odlučuju o pitanju koje ih se direktno tiče.

Kaže da "predstojeći referendum u Srpskoj ima za cilj da pokaže uvažavanje kulturnih, istorijskih i duhovnih tradicija, koji su za srpski narod osnova nacionalnog identiteta".

Podsjećamo, sve stranke iz Republike Srpske glasale su u Parlamentu Srpske za referendum o Danu Republike.

Krajem prošle godine, na sastanku kod predsjednika Republike predstavnici stranaka iz Srpske potpisali su zajedničku izjavu da će u Republici Srpskoj biti održan referendum o tome da li narod u Srpskoj podržava da 9. januar ostane Dan Republike.