latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:39 | Autor: SRNA

Sutra "misa zadušnica" za ustaške zločince u Zagrebu

U isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu sutra će biti održana "misa zadušnica" za 35 "hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske Nezavisne Države Hrvatske", koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci, javio je "Antifašistički vjesnik".
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid) -
Zagreb, Hrvatska (Foto: Sputnik/Maksim Bogodvid)

"Antifašistički vjesnik" je objavio na svojoj "Fejsbuk" stranici dijelove biografija nekih od ustaških "časnika" za koje će se održati misa.

Ustaški general Antun Nardeli komandovao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni, a cilj ofanzive bio je slamanje narodnog ustanka na području Vlasenice. Zabilježeno je da je svojim vojnicima naredio: "Sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite".

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških komandira u napadima na Petrovu goru, gdje je oko 1.800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Јosip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su komandanti u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila. General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici.

General Slavko Skoliber, komandant Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zdruga stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Јasenovcu.

Njegov zadatak bio je onemogućiti bijeg logorašima ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana. Prema knjizi "Na suđenju" 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše "Antifašistički vjesnik".

"Događaje kao što je ustaška zadušnica u isusovačkoj režiji moramo prestati posmatrati kao incidente i prihvatiti da je riječ o ideološko-propagandnim manifestacijama režima pod kojim živimo", navodi "Antifašistički vjesnik".