latinica  ћирилица
23/09/2016 |  18:41 ⇒ 24/09/2016 | 17:12 | Autor: RTRS

Analitičari: Putinova podrška referendumu od posebnog značaja (VIDEO)

Posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji je veoma značajna, saglasni su politički analitičari. Srpska je, kako ocjenjuju, dobila od Moskve podršku za referendum.
Dodik i Putin (foto: kremlin.ru) -
Dodik i Putin (foto: kremlin.ru)

Da Rusija doživljava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kao pouzdanog partnera, potvrdio je i saradnik Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka Georgij Engelgard. U izjavi za Sputnjik istakao je da je Rusija zainteresovana da Republika Srpska očuva svoj status i uticaj u BiH, jer se na taj način sprečavaju nepoželjni procesi, na primjer, stupanje BiH u NATO.

Nije slučajno, ni beznačajno, što je ruski predsjednik u razgovoru sa predsjednikom Srpske rekao da Republika Srpska ima pravo da se njeni građani izjasne o određenim pitanjima, kažu analitičari.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je neosporno pravo građana na referendum, ali da je podrška Putina posebno značajna. 

To što je predsjednik Ruske Federacije rekao da se nada da će referendum proteći u najboljem redu, takođe, kažu nije slučajno. To je, smatraju analitičari, otvorena podrška.

Prema riječima političkog analitičara iz Srbije Aleksandra Pavića, nije bilo potrebe ništa da se obrazlaže, jer kako navodi, po izrazima lica i Dodika i Putina vidi se da je čitav sastanak protekao u izuzetno prijateljskoj i pozitivnoj atmosferi.

Putinova podrška kažu uliva povjerenje i osjećaj bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Profesor Aleksandar Vranješ ističe da je ruski predsjednik potvrdio ispravan put Republike Srpske.

Analitičari su saglasni, da bi bilo teško i zamisliti veći i pozitivniji susret za Republiku Srpsku od ovog juče u Moskvi.