latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:10 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Galinci: Zbog svoje troje stradale djece idemo na referendum! (VIDEO)

Marko i Mirjana Galinac, avgust i septembar 1995. godine pamtiće po zlu dok su živi.
Troje djece porodice Galinac stradalo u ratu - Foto: RTRS
Troje djece porodice Galinac stradalo u ratuFoto: RTRS

U samo 15 dana, rat im je odnio sve troje djece, prvo Radovana, a potom u jednom času njegovog brata blizanca Radenka i stariju sestru Radmilu koje je od roditelja oteo zločin bez kazne - NATO operacija bombardovanja srpskog naroda 1995.

Ostarjeli i bolesni danas žive za dva unuka, Radenkove sinove Nikolu i Stefana. Nikome ne sude za svoju zlu sreću, ali očekuju da se ne sudi ni njima, ni svetinji za koju su njihova djeca dala život - Republici Srpskoj.

Starost i bolest lome hrabra srca Marka i Mirjane Galinac, a i strahovi od sve glasnijih ratnih pokliča iz svega nekoliko kilometara udaljenog Sarajeva.

Marko Galinac, otac troje poginule djece, kaže da je pošao da ugasi televizor, kada je čuo šta pričaju Halilović i Bakir Izetbegović.

- Tek se malo smirimo, a oni sad hoće opet oružje, hoće rat - s nevjericom se pita Marko.

Njegova supruga Mirjana pita kome je trebalo stradanje i ko je to prizivao.

Pitaju se Galinci zašto se za zlo uzima i sudi svemu što je srpsko. Osudiše nam i Dan Republike, a sude i našem pravu da ga referendumom mirnim putem odbranimo, kao da nas, kaže Marko, na isti način nisu u rat uvukli...

Roditelji koji su u ratu sahranili troje djece kaže da će ići na referendum. Znaju Marko i Mirjana da bol ne poznaje ni vjeru ni naciju, poštuju sve žrtve, ali pitaju se zašto to nije jasno onima koji iznova povređuju njihove rane...

Marko i Mirjana su za života sebi podigli spomenike, svojoj djeci i Markovom bratu Slavku, četvrtoj žrtvi nemilog rata. Na crnom kamenu ispisano:"Ako je smrt jača od života, nije od ljubavi i sjećanja". Zavjet, za sve nas!