latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:44 | Autor: TANЈUG

Vučić: Napravili smo mnogo dobrog posla za Srbiju

Mislim da smo mnogo dobrog posla napravili za Srbiju u SAD, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, po završetku boravka u Njujorku gde je govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i imao niz bilateralnih susreta.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je za Televiziju PINK rekao da je srpska delegacija prijateljski dočekana, da je imao mnogo razgovora sa državnim zvaničnicima i potencijalnim investitorima, a da je jedna od glavnih tema bila regionalna stabilnost.

Bilo je riječi i o tome šta Srbija mora da promijeni u pravosuđu, do ostvarenja punog funkcionisanja pravne države, ali kako je rekao, o tome je možda najmanje bilo riječi jer te promjene moramo da učinimo, prije svega, zbog sebe.

"Mislim da smo mnogo dobrog posla napravili za Srbiju", istakao je Vučić.

Za Srbiju je važno da ide naprijed i da pozitivni efekti fiskalne konsolidacije donesu dobrobit građanima zbog čega ga, kako je rekao, i brine skretanje sa tih važnih životnih tema na one koji bi da izazovu regionalnu nestabilnost.

Kako kaže, u Njujorku je imao utisak da njegovi sagovornici prvi put shvataju ozbiljno njegovu zabrinutost zbog rastuće regionalne nestabilnosti.

"Mislili su ranije, ne moji sagovornici ovdje, ali neki drugi, da sam pomalo lud kad govorim o stabilnosti, a sad vide da nisam bio lud i govorio gluposti, već da je to imalo smisla", naveo je Vučić, dodajući da vjeruje da je i poziv šefa njemačke diplomatije za bilateralni susret upravo zbog razgovora o regionalnoj stabilnosti,

"Plašim se da su ostrašćenim izjavama mnogi u regionu otišli predaleko, da ne razumiju koliko je to opasno", rekao je Vučić.

Ono što ga posebno uznemirava, kako je naveo, je činjenica da i sada dok je u Njujorku i dok sve vrijeme traju pregovori sa MMF o tome koliko će biti povećane plate, što istovermeno neko pokušava da nam kaže da zaboravimo to što je ljudima važno zato što ćemo imati sukobe.

"Nećemo da ratujemo, ne zato što sam plašljiv, jer oni koji me znaju, znaju i da se ničega ne plašim, ali se plašim za budućnost našeg naroda", istakao je i dodao da o tome nećemo ni da razmišljamo ni da u tome učestvujemo.

Naprotiv, kako je rekao, hoće da se "bije" sa MMF za koliko procenata će biti povećane palte i penzije, a da se istovrmeeno ne ugrozi fiskalna stabilnost.

Upitan može li zapad nešto da kaže u odgovoru na zapaljive izjave iz regiona, Vučić je rekao da nije htio nikoga da obmanjuje, ali da je vidio kako je sve to namješteno u dijelu naše štampe ali i u regionu, kako bi se Srbi zastrašili.

"Govore da je Halilović nevažan čovjek, a zašto to niko nije rekao od stranih zvaničnika. To je igra u kojoj mi treba da prećutimo, a da se Srbi zastraše", rekao je Vučić, zapitavši šta je naš cilj - koliko ćemo mrtvih i invalida imati ili koliko je djece kojoj ćemo omogućiti bolju budućost.

Naš izbor je, kako je rekao, jasan, i svi drugi to moraju da razumiju.

"Nemojte da sanjate da možete da uništite jedan narod. Kraj priče".