latinica  ћирилица
23/09/2016 |  20:48 ⇒ 20:48 | Autor: Agencije

Јapanski premijer zatražio pomoć Kube u slučaju Sjeverne Koreje

Premijer Јapana Šinzo Abe zatražio je od Kube, bliskog saveznika Sjeverne Koreje, da pomogne u ostvarenju cilja "svijet bez nuklearnog oružja", zbog straha od provokacija Pjongjanga ispaljivanjem balističkih raketa.
Premijer Јapana Šinzo Abe - Foto: AP
Premijer Јapana Šinzo AbeFoto: AP

Šinzo Abe je u govoru tokom drugog dana svoje zvanične posjete Havani, poručio da je Јapan riješen da nastavi napore za ostvarenje cilja "svijet bez nuklearnog oružja" uz saradnju Kube i ostatka međunarodne zajednice.

Abe je prvi japanski premijer koji je posjetio Kubu, a tokom jučerašnjeg sastanka sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom izjavio je da "Sjeverna Koreja nastavlja sa provokacijama, što povećava opasnost za Јapan i cio region", istovremeno ukazavši i na "prijateljske odnose" Pjongjanga i Havane.

Abe je u Havani takođe zatražio od Kube "razumijevanje i saradnju" u donošenju rezolucije o otmicama Јapanaca radi špijunaže u korist Pjongjanga.

Sjeverna Koreja izazvala je 2002. godine burne reakcije priznanjem da je tokom 1970-tih i 1980-tih godina otela 13 Јapanaca radi špijunaže u korist Pjongjanga.

Petorici otetih bilo je dozvoljeno da se vrate u svoju zemlju, dok su ostali, prema tvrdnjama Pjongjanga, mrtvi, iako Sjeverna Koreja za te tvrdnje nije ponudila nikakve dokaze.

Prema navodima japanskih vlasti, oteto je još 800 Јapanaca, mnogi od njih poslije 2000. godine.

Abe se tokom posjete Kubi sastao i sa bivšim kubanskim liderom, "ocem revolucije" Fidelom Kastrom, koji se sa vlasti povukao 2006. godine, i sa njim razgovarao o "potrebi da se pojačaju napori za iskorenjivanje nuklearnog oružja", javili su kubanski mediji.

Јapanski premijer istakao je da želi da u odnosima Havane i Tokija "bude otvorena nova stranica" u cilju daljeg približavanja Kube i SAD, najvažnijeg saveznika Јapana.