latinica  ћирилица
23/09/2016 |  20:55 | Autor: Blic

Doktor košarkaške reprezentacije Srbije: Teodosić je čist!

Senzacionalistička vijest koju je prva emitovala agencija TAS, pozivajući se na izvore hakerske grupe Fensi bers, kojom se Milošu Teodosiću stavlja na teret da je koristio nedozvoljena sredstva, klasična je obmana javnosti!
Miloš Teodosić (FOTO: nbaserbia.com) -
Miloš Teodosić (FOTO: nbaserbia.com)

Dragan Radovanović, doktor košarkaške reprezentacije Srbije, odgovorno tvrdi da je Miloš Teodosić čist i da navedeni lijek deksametazon nije sporan.

- Deksametazon je potpuno legalan i nikako nije doping! Koristi se za sva teška zapaljenja, a može i za astmu, za uklještenje živaca i smanjenje bolova, pogotovo kada treba da se spriječe posljedice. Taj lijek se često traži i nije problem da se za njega dobije dozvola, za jednokratnu ili dvokratnu upotrebu, do tri dana. Deksametazon nikako ne utiče na sportski performans. Dakle, to nije nedozvoljeno sredstvo, već lijek. On ga nije koristio tajno ili u dozama kao doping sredstvo nego mu ga daju ljekari po odobrenju u medicinskim dozama, za liječenje. Tu nema ništa sporno i to je uobičajen postupak. Žao mi je što legalne procedure i postupci u liječenju sportista koriste u senzacionalističke svrhe, a da zbog toga sportisti mogu da imaju neprijatnosti u javnosti - jasan je doktor Radovanović.

Stiglo je i objašnjenje zašto je Teodosić morao da uzima ovaj lijek.

- Koliko znam, Teodosić je u periodu kada je koristio deksametazon, imao uklještenje vratnih nerava, nije mogao da se pokrene i imao je ozbiljnih problema. Kad nerv otekne i uklješti se u kičmenim otvorima, kasnije su moguće posljedice. Lijek onda mora hitno da se da i od podnošenja zahtjeva u roku od 24 časa dobijete dozvolu. FIBA je bez problema dala tu dozvolu. Što bi nama popuštali? Teodosić je kontrolisan i na OI u Riju i na pripremama. Koliko pratim čitavu priču ruskih hakera, oni dosad nisu našli dokument da je neko bio pozitivan, oni su nekako došli u posjed dokumentacije u kojima se traži terapijsko izuzeće. Dakle, formulari su legalni, a u javnosti se iz nekog razloga predstavljaju senzacionalistički i netačno - naglašava doktor Radovanović.