latinica  ћирилица
23/09/2016 |  21:11 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Vašington: Ardit Ferizi osuđen na 20 godina zatvora

Kosovski Albanac Ardit Ferizi, koji je pomogao ID slanjem ukradenih ličnih podataka više od 1.000 državnih i vojnih službenika SAD, osuđen je danas na 20 godina zatvora.
Ardit Ferizi (foto:motherboard.vice.com) -
Ardit Ferizi (foto:motherboard.vice.com)

Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da je Ferizi, koji je poznat po svom hakerskom nadimku "Th3dir3ctorU" osuđen pred saveznim sudom u Virdžiniji.

- Ovo je prvi put da smo bili suočeni sa stvarnom i opasnom prijetnjom po nacionalnu bezbjednost u sajber prostoru što je bila kombinacija terorizma i hakerstva - kaže zvaničnik Službe za nacionalnu bezbjednost DŽon Karlin.

On je istakao da je ovaj slučaj poziv za buđenje ne samo bezbjednosnih službenika, već i ljudi u privatnoj industriji.

Malezijska policija uhapsila je Ferizija u septembru prošle godine na ime privremenog američkog naloga za hapšenje. Osumnjičeni je isporučen u SAD radi krivičnog gonjenja.

Tzv. teroristički haker je u junu pred američkih sudom priznao krivicu za ulogu u ciljanom hakerskom upadu ID. On je priznao da je ukradene podatke dao članu ID koji je dokumente objavio na tviteru.

U dokumentima su bila imena, adrese elektronske pošte, šifre, lokacije i brojevi telefona oko 1.300 vojnih i državnih službenika.