latinica  ћирилица
23/09/2016 |  22:19 ⇒ 22:21 | Autor: SRNA

Šulc: Što prije pokrenuti član 50 Lisabonskog ugovora

Britanija treba da izađe iz EU prije narednih izbora za Evropski parlament 2019. godine, ali sve ukazuje na to da je London neodlučan u načinu kako da nastavi dalje, rekao je danas predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.
Martin Šulc - Foto: AP
Martin ŠulcFoto: AP

"Pozivam britanskog premijera Terezu Mej da što je prije moguće objavi izlazak Britanije iz EU. Ukoliko se član 50 prekasno aktivira, rizikujemo da se suočimo sa evropskim izborima u Britaniji, odnosno iste godine kada i izlaze iz bloka", kaže Šulc.

On ističe da će to biti veoma teško objasniti britanskim i evropskim državljanima.

Izbori za Evropski parlament održavaju se u maju ili junu 2019. godine.

Mejova je ranije izjavila da ne namjerava da pokreće Član 50 Lisabonskog ugovora prije kraja godine. Šef britanske diplomatije Boris DŽonson i ostali zvaničnici sugerisali su da bi to moglo da se desi početkom godine.

"Iskreno, odlazim iz Londona sa osjećajem da je Vlada neodlučna o tome kako i kada treba pokrenuti član 50", kaže Šulc u govoru u "Londonskoj školi ekonomije".

On je naglasio da je apsolutno jasno da je cjelokupan proces ogroman. On je referendum o izlasku Britanije iz EU nazvao katastrofom kako za Brisel tako i za London.