latinica  ћирилица
25/09/2016 |  10:06 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Ivanić: Nepotrebno stvorena atmosfera "ili ili"

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić naglasio da svima treba da bude jasno da će 9. januara ostati dan koji će Republika Srpska obilježavati, a oni koje ne budu htijeli treba da dobiju pravo da ga ne obilježavaju.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

"To praktično znači da će oni moći tada da rade i ne vidim zašto je od svega napravljena ovolika gužva, kada je od starta bilo jasno da će ovo biti jedino razumno i logično rješenje o kojem sam više puta govorio", pojasnio je Ivanić, dodavši da je od svega napravljena poptuno nepotrebna varijanta "ili- ili", iako je stvar tako jednostavna i normalna.

On ne smatra da će održavanje referenduma ugroziti odnose na nivou BiH, već je to samo lekcija onima koji s vremena na vrijeme izbace raketu, a ne znaju gđe će završiti, a i poruka da te rakete više ne izbacuju.

Ivanić je nakon izjašnjavanja na referendumu o Danu Republike rekao novinarima u Banjaluci da je apelacija Ustavnom sudu BiH bila pokušaj poniženja srpskog naroda i da to nikome nije trebalo.

"Oni koji si mislili da će se moći ukinuti i himna i grb i Dan Republike i ime moraju shvatiti da to apsolutno neće proći i da više te svoje rakete ispaljivati neće", poručio je Ivanić.

On je izrazio nadu da će već od 19.00 časova stvari ući u puno normalnije tokove i da će se svi početi baviti stvarima koje su važne, a ne da pokušavaju jedni druge poniziti.

Ivanić kaže da ne vidi razlog zašto bi Srpska trpila bilo kakve posljedice zbog održavanja referenduma, ako se promijeni zakon i ostane 9. januara praznik sa ovim ili drugim imenom, a onima koji ga ne žele obilježavati da mogućnost da rade.

On je dodao da ne zna šta je cilj sankcija i zašto bi Republika Srpska trpjela.