latinica  ћирилица
25/09/2016 |  10:49 | Autor: TANЈUG

Sutra peta runda glasanja za novog genseka UN

U Savjetu bezbednosti UN sutra će biti održana peta runda glasanja za novog generalnog sekretara svjetske organizacije, a kandidat Srbije Vuk Јeremić se, poslije presjeka glasova nakon četiri runde, nalazi na drugom mjestu.
Vuk Јeremić - Foto: AFP
Vuk ЈeremićFoto: AFP

Prethodna runda održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš ponovo bio prvi dok je Јeremić osvojio najbolji do tada rezultat - bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.

Gutereš je tada osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredjeljen glas, iza njega je slijedio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, četiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Јeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa, što je do sada njegov najbolji rezultat.

"Ovim glasanjem je definitivno potvrđeno da smo se plasirali u samu završnicu ovog izbora, što smatram značajnim dostignućem", istakao je tada Јeremić, dodavši da se u nastavku procesa može očekivati da će stalne članice Savjeta bezbjednosti ući u direktne međusobne pregovore oko vodećih kandidata.

Prema pisanju beogradskog lista "Danas", koji se poziva na neformalni dokument UN, kandidat Srbije prema presjeku glasova poslije četvrte runde glasanja nalazi se na drugom mjestu.

Prema tom dokumentu, Јeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.

Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova.

UN su napravile tabelu koja predstavlja presjek svih glasova, što je urađeno pred sutrašnje glasanje.

Povodom sutrašnje runde glasanja u SB UN sagovornici tog lista ukazali su da će to biti pokazatelj do kakve je političke trgovine došlo između velikih sila nakon što je ove sedmice zasjedala Generalna skupština UN.

U međuvremenu, američki "Vol strit džornal" je u dva navrata otvoreno podržao kandidata Srbije.

I britanski "Telegraf" iznosi sve pohvale na račun srpskog kandidata za Generalnog sekretara UN Vuka Јeremića, uz ocjenu da je dinamičan, sposoban i poznavalac sistema.

Savjetodavni odbor za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), nevladina organizacija koja zastupa interese bošnjačke dijaspore, saopštio je, međutim, da se "oštro protivi" izboru Vuka Јeremića za generalnog sekretara UN i da smatra da je on nepodobany za tu funkciju.