latinica  ћирилица
25/09/2016 |  11:56 ⇒ 19:44 | Autor: TANЈUG

Brisel: Sutra nastavak dijaloga, Đurić predvodi Beograd

U Briselu će sutra biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou o primjeni sporazuma o telekomunikacijama, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predvodiće beogradsku delegaciju.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

U delegaciji Beograda, osim predstavnika Kancelarije za KiM i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kompanije Telekom Srbija i Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održaće se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Uoči razgovora, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri tvrdi da će Kosovo sljedeće nedjelje dobiti međunarodni telefonski pozivni broj.

Ona je za RTK tvrdila da je EU odlučila da naredne nedjelje održi trodnevne razgovore dvije strane, što po Tahirijevoj znači da je EU uslovila Srbiju da ne ometa dodjeljivanje pozivnog telefonskog broja +383 Kosovu.

U Kancelariji za KiM rečeno da će Priština dobiti na korišćenje telefonski pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije kada i ako to Kancelarija bude odlučila, a ne Tahiri ili bilo ko drugi.

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev kaže da je izlišno demantovati njene izjave.

- To će umjesto nas ili posrednika demantovati najrelevantniji - zvanični bilten Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), u kome će, kad Srbija odluči, pisati sve što mi govorimo mjesecima i što je dogovoreno u Briselu - ne trocifreni broj za državu, već trocifreni broj za geografsku oblast. Dakle, pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Republike Srbije, poput pozivnih brojeva za npr. Tajvan u okviru Kine ili Foklandska ostrva pod Velikom Britanijom - izjavio je Kozarev.