latinica  ћирилица
25/09/2016 |  16:02 ⇒ 16:02 | Autor: Večernje novosti

Otkud teroristima ID najmodernije hrvatske puške?

Sudeći prema fotografijama koje su objavljene na Tviteru teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2
Hrvatska puška VHS-K2 kod terorista ID (Foto: Twitter) -
Hrvatska puška VHS-K2 kod terorista ID (Foto: Twitter)

Sudeći prema fotografijama koje su objavljene na Tviteru, a za koje se tvrdi da su kao snimljene u posljednjih pet nedjelja na području južnog Iraka, sjevernog Bagdada i Mosula, teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi “HS Produkt“ iz Karlovca.

Na snimljenim fotografijama, koje je objavio italijanski reporter, vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a, javio je portal “Indeks“.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružjem, direktor “HS Produkta“ Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno, navodi portal. “Nemoguće da je riječ o nekim velikim količinama, vjerovatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplijenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dvije godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve prepreke“, kaže Pavlin za “Indeks“ i potvrđuje da je takav posao realizovan i sa Vladom Iraka. ​

Po svemu sudeći, a djelimično se o tome već spekulisalo u medijima, hrvatsko oružje bilo je primarno namijenjeno pripadnicima pešmergi, vojnoj organizaciji u iračkom Kurdistanu koja ratuje protiv džihadista ID-a.

Inače, javnosti je do sada koliko-toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini oružjem između Hrvatske i Јordana sa kraja 2012, odnosno početka 2013 godine, podsjeća “Indeks“.