latinica  ћирилица
25/09/2016 |  19:57 ⇒ 20:04 | Autor: Agencije

Njujork- Vanredno zasjedanje SB zbog situacije u Siriji

U Njujorku je u toku hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN zbog pogoršanja nasilja i situacije u sirijskom gradu Alepu.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednosti UNFoto: Getty Images

Sjednica je sazvana na zahtjev, Francuske, SAD i Velike Britanije.

U Alepu su danas nastavljene borbe, a od isteka primirja prije nedjelju dana u tom gradu i okolini je stradalo više od 200 civila.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura optužio je sirijske vlasti za "vojno nasilje bez presedana" nad civilama u Alepu. On je rekao da je ofanziva sirijske vojska da preuzme pobunjeničke kvartove Alepa dovela posljednjih nedjelja do jednog od najvećih nasilja tokom kojih je izvršeno nekoliko desetina vazdušnih napada na stambene zgrade i da ima mnogo civilnih žrtava.

Prema njegovim riječima, napadi sofiticiranim oružjem u kojima stradaju civili može da se okarakteriše kao ratni zločin. On navodi i da dva miliona stanovnika Alepa nema vodu. Apelovao je da se odmah obustave borbe, dostavi humanitarna pomoć i evakuišu ljudi kojima je neophodna hitna ljekarska pomoć.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr optužio je uoči ove sjednice sirijske snage i njene ruske saveznike da koriste pregovore za izlazak iz sirijske krize "kao paravan" za nastavak vojne operacije na terenu.

Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je na ovoj sjednici Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rješavanju krize u Siriji.

Čurkin je naglasio važnost političkog rješavanja krize i izjavio da su nedopustivi jednostrani zahtjevi zapadnih partnera.

- Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje s američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu dio političkog procesa - naglasio je ruski diplomata.

- U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne - rekao je Čurkin, i dodao, da je povratak mira praktično nemoguć.

- Ako nešto krene loše, okrivite Rusiju. SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je riječ o razgraničenju terorista i opozicije. Kao rezultat višemjesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savjesno realizovan, to bi omogućilo da se stanje u zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijski dogovori pod okriljem UN - izjavio je Čurkin.