latinica  ћирилица
25/09/2016 |  21:45 ⇒ 21:45 | Autor: SRNA

Višković: Dio opozicije u Milićima bojkotovao referendum

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je večeras da je očekivao veću izlaznost građana na referednum o Danu Republike u opštini Milići, koja iznosi 57 odsto, ocijenivši da je "očito dio opozicije bojkotovao referendum".
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Oni bi trebalo da kažu zašto su to radili. Iskreno, nadao sam se da će izlaznost biti daleko veća. Ona je 57 odsto i to je izlaznost kao na nivou Republike Srpske, međutim, moram da izrazim žaljenje što dio opozicije očigledno nije htio da podrži referendum, odnosno da ga je, možda grubo rečeno, bojkotovao - rekao je Višković.

On kaže da pri tome misli na dio opozicionih stranaka iz Saveza za promjene.

- U Milićima imamo i veliki procenat glasača iz drugog konstitutivnog naroda i bilo je za očekivati da oni ne izađu na glasanje, jer su to jasno i glasno rekli i to je, što se mene tiče, u redu. Međutim, nije mi jasno zašto srpski glasači nisu izašli i odazvali se u većem broju - rekao je Višković.

On podsjeća da su sve političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj u NSRS glasale za referendum, ali da je "očigledno da se iza leđa radilo nešto drugo".

- Imam informaciju da ni na jednom stranačkom skupu, koji je u Milićima održao Savez za promjene, skoro ni jednom riječju nije pomenut referendum - tvrdi Višković.

On kaže da se lider SDS-a Mladen Bosić na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika početkom februara potpisom saglasio da u Srpskoj bude organizovan referendum, ukoliko se u parlamentu BiH ne provedu izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Mi iz SNSD smo poštovali te potpise i skoro na svakoj mjesnoj ili centralnoj stranačkoj tribini, u svim mjestima, ne samo ovdje u Milićima, nego širom Srpske, više smo apelovali i pozivali ljude da izađu na referendum, nego što smo se bavili lokalnim izbrima. Smatrali smo da smo toliko svi odgovorni i dužni prema Srpskoj - rekao je Višković.

On dodaje da je očigledno da neki nisu razumjeli tu poruku i da su smatrali da je to neko politikanstvo. "Međutim, vrijeme će pokazati ko je bio upravu", rekao je Višković.