latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:28 ⇒ 08:45 | Autor: TANЈUG

Doskocil: Na Samitu bilo rezultata

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil negira tvrdnje da Samit o izbegličkoj krizi, na kojem je u subotu u Beču učestvovalo deset premijera zemalja duž balkanske rute i Njemačke, nije donio rezultate, istakavši da postoji uspjeh u vezi dvije teme.
Doskocil - Samit (foto:AP/Ronald Zak) -
Doskocil - Samit (foto:AP/Ronald Zak)

On je, gostujući u emisiji “U centru“ austrijske državne televizije ORF, prenio kao uspjehe da je balkanska ruta zatvorena i da je fokus sada na zaštiti spoljne granice, na civilnom, vojnom i policijskom nivou.

Prema njegovim riječima, veoma je važno uključiti zemlje Višegrad grupe u rješenje problema izbjegličke krize, a posebno kada je riječ o raspodjeli tereta migranata.

Zaštita spoljne granice EU, kako je dodao, predata je Fronteksu, a od hot spotova i vraćanja izbjeglica previše očekivano.

Fronteks, prema Doskocilu, je preopterećen, te je neophodno da se uspostave jasne strukture za zaštitu spoljne granice.

Kada je riječ o sporazumu EU i Turske Doskocil smatra da je to, srednjeročno ispravan put, ali dugoročno Evropa ne smije biti zavisna od Ankare.

Model koji postoji sa Turskom, prema njegovim rečima, trebalo bi uspostaviti i sa Afrikom.

Doskocil smatra da bi trebalo uspostaviti centre za rješavanje molbe za azil izvan Evrope.

Poslanica italijanske Demokratske partije (PD) Laura Garavini zatražila je evropsku solidarnost.

Evropa je prije tri godine gledala u stranu i ostavila na cjedilu Italiju i Grčku, kritikovala je ona dodajući da rješenje ovog problema nije nacionalno pitanje.

Granice na moru nije lako obezbjeđivati, naglasila je Garavini dodajući da je donijeta odluka o evropskoj obalskoj straži, ali ona još ne postoji.

Rihard Sulik, poslanik u Evropskom parlamentu i lider opozicije u slovačkoj skupštini ocijenio je da bi raspodjela izbjeglica u Evropi predstavljala poziv krijumčarima.

Zahtjevi za azil trebalo bi razmatrati izvan EU, predložio je on.