latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:53 ⇒ 10:22 | Autor: Agencije

Dujković: Postavljanje tabli nije u nadležnosti granične policije

Granična policija BiH nije nadležna za postavljanje ili uklanjanje tabli na graničnim prelazima, izjavila je portparolka ove policijske agencije Sanela Dujković.
Zastava Srpske na graničnom prelazu (foto: glassrpske.com) -
Zastava Srpske na graničnom prelazu (foto: glassrpske.com)

Dujkovićeva je pojasnila da je Pravilnikom o obliku i sadržaju oznaka i druge saobraćajne signalizacije, kojim se označava granični prelaz i njegovo područje, blizina granične linije, kao i o načinu postavljanja tih oznaka i signalizacije, određeno da se oznake postavljaju na osnovu Saobraćajnog projekta koji odobrava Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Pravilnikom je propisano, pojašnjava ona, da je za oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na željeznici, vazdušnim, morskim i riječnim lukama zadužen operater koji upravlja infrastrukturom.

"U skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prelazima", naglasila je Dujkovićeva.

Prema njenim riječima, Savjet ministara BiH je u martu zadužio sve institucije da preduzmu mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostaka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica. U vezi s tablama s natpisom entiteta, možete se obratiti Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ili federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija", dodala je Dujkovićeva.

Mediji u Federaciji BiH prenijeli su da će uskoro na svim graničnim prelazima u BiH biti samo zastava i obilježja BiH, te da će biti uklonjene table sa ćiriličnim natpisom "Dobrodošli u Repubiku Srpsku".