latinica  ћирилица
26/09/2016 |  09:44 | Autor: SRNA

Podrška Rahoju na regionalnom glasanju u Španiji

Konzervativna Narodna stranka vršioca dužnosti premijera Španije Marijana Rahoja ostvarila je dobar rezultat na regionalnim izboirma u Baskiji i Galiciji, dok su opozicioni socijalisti prošli loše.
Marijano Rahoj - Foto: AP
Marijano RahojFoto: AP

U Galiciji je Narodna stranka sa 41 mandatom osvojila većinu u regionalnom parlamentu od 75 poslanika, dok je Baskijska nacionalistika stranka dobila 29. Ova partija je osvojila najviše mandata u Baskiji.

Socijalisti su izgubili mandate u oba regiona. Zbog ovakvog rezultata, socijalisti bi mogli da budu uzdržani na parlamentarnom glasanju koje bi Rahoju moglo da omogući formiranje manjinske vlade na čelu sa Narodnom strankom.

Ova stranka se nada da će dobar rezultat u Galiciji, Rahojevom rodnom kraju, pokazati da njegova partija i dalje ima značajnu podršku, uprkos korupcionaškim skandalima.

Rahoj ima podršku 170 poslanika u španskom parlamentu koji čini 350 poslanika, a od toga je 137 iz njegove stranke. I dalje mu nedostaje šest mandata da bi imao većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Baskijski nacionalisti imaju pet madata u nacionalnom parlamentu i, uz njihovu podršku, Rahoju bi nedostajao još samo jedan glas.

Analitičari ocjenjuju da je, poslije dorih rezultata u Galiciji i Baskiji, malo vjerovatno da će ta stranka podržati Rahoja.