latinica  ћирилица
26/09/2016 |  09:47 | Autor: TANЈUG

Oland: Raseliću DŽunglu, Britanija mora da preuzme dio obaveza

Francuski predsjednik Fransoa Oland boravi u posjeti Kaleu, nakon obećanja da će zatvoriti zloglasni migrantski kamp "DŽungla" u kojem se trenutno nalazi više hiljada migranata.
Kamp DŽungla (Foto: twitter@realkingrobbo) -
Kamp DŽungla (Foto: twitter@realkingrobbo)

Oland će se tokom posjete ovom lučkom gradu sastati sa policijom, lokalnim političarima, preduzetnicima i predstavnicima civilnog društva ali nije najavljena njegova posjeta samom kampu.

Olandova posjeta je uslijedila nekoliko dana nakon što je njegov konzervativni prethodnik Sarkozi, koji se nada povratku na predsjedničko mesto, istakao problem migranata kao ključni dio njegove kampanje, prenosi AFP.

Kamp "DŽungla" je postala kritična tačka u odnosima između Francuske i Britanije.

Većina migranata želi iz Francuske da pređe u Veliku Britaniju a Oland poziva britanske vlasti "da preuzmu svoj dio učešća u rješavanju svjetske migrantske krize".

Pitanje migracija nije imalo veliki značaj tokom Olandovog četvorogodišnjeg mandata ali je bio primoran od strane desničara Sarkozija i Marin Le Pen da iskaže jasan stav o ovom pitanju.

Pod pritiskom desničara, Oland je u subotu obećao da će pojačati borbu protin ilegalnih migracija i da će u potpunosti raseliti kamp "DŽungla".

Njegova vlada je precizirala da će se to desiti "prije zime", navodi AFP.

Planovi za raseljavanje migranata je izazvalo kontraverze i sukobe a lokalno stanovništvo insistira na najavi na kojim lokacijama planiraju otvaranje novih kampova.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro kritikuju teškoće i opasnosti sa kojima se suočava 10.000 migranata koji žive u DŽungli, zaključno sa 14-godišnjim dječakom koji je ubijen prošle nedjelje u pokušaju da uđe u kamion kojim je htio da pređe u Veliku Britaniju.