latinica  ћирилица
26/09/2016 |  11:26 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Malešević: Za rekonstrukciju OŠ "Danilo Borković" Gradiška 580.000 KM (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević posjetio je danas Osnovnu školu "Danilo Borković" u Gradišci, na kojoj počinju sanacioni radovi u okviru projekta "Energetska efikasnost" čija je vrijednost oko 580.000 KM.
Ministar Malešević u posjeti Gradišci - Foto: SRNA
Ministar Malešević u posjeti GradišciFoto: SRNA

Malešević je o planiranim radovima razgovarao sa direktorom škole Zoranom Miljevićem, a razgovoru je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Adžić.

Malešević je istakao da će za rekonstrukciju Osnovne škole "Danilo Borković" biti utrošeno oko 580.000 KM, a u narednih 60 dana, koliko bi trebalo da traju radovi, planirana je zamjena krova, postavljanje termoizolacione fasade, zamjena spoljne stolarije i dijela elektroinstalacija u školi.

"Nakon završetaka radova škola će sigurno imati 30 do 40 odsto manje troškove za ogrev i utrošak drugih energenata", naveo je Malešević.

On je naglasio da nije predložio prekid nastave u toku radova, nego je preporučio da se nastava organizuje na takav način da se vodi računa o bezbjednosti učenika.

Malešević je naveo da je projektom "Energetske efikasnosti" obuhvaćen 21 školski objekat u Srpskoj i da su sredstva obezbijeđena iz veoma povoljnog kredita, sa dugim grejs-periodom i niskom kamatnom stopom.



On je rekao da, kao i u većinu objekata planiranih za rekonstrukciju, u školu "Danilo Borković" nije gotovo ništa ulagano od njene izgradnje 1979. godine što je bio razlog zbog kojeg je Ministarstvo predložilo da se i ova škola uvrsti u projekat "Eneregetske efikasnosti".

Malešević je dodao da na području opštine Gradiška postoji potreba da se obezbijede sredstava i za sanaciju još dva dotrajala školska objekata, Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" Turjak i Osnovne škole "Sveti Sava" u Dubravama, te izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi u Lamincima.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Adžić rakao je da rekonstrukcija 21 školskog objekta dokazuje da Vlada Republike Srpske vodi računa o ravnomjernom razvoju na cijelom području Republike Srpske.

"Vlada je prepoznala da je ovo bitna i velika gradska škola u Gradišci koja se nalazi u lošem stanju i kroz projekat će doprinijeti da imamo uređenu i energetski efikasnu školu, što znači i da će potrošnja energije biti znatno smanjena", dodao je Adžić.

Direktor Osnovne škole "Danilo Borković" Zoran Miljević izrazio je zadovoljstvo početkom rekonstrukcije škole, navodeći da su do sada imali velike izdatke za energente, a da će za dva mjeseca učenici imati ugodniju i topliju školu.

On je potvrdio da neće biti prekida nastave tokom rekonstrukcije škole, ali i da će učenici biti bezbjedni.

Osnovu školu "Danilo Borković" Gradiška pohađa oko 780 učenika.