latinica  ћирилица
26/09/2016 |  12:28 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

DŽaferović i Softić traže sankcije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Safet Softić izjavili su u Sarajevu da domaće institucije, u prvom redu Tužilaštvo BiH, i međunarodna zajednica treba da sankcionišu odgovorne za jučerašnji referendum o Danu Republike Srpske - 9. januaru.
Šefik DŽaferović - Foto: SRNA
Šefik DŽaferovićFoto: SRNA

DŽaferović je mišljenja da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja, kako kaže, grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i povredu Ustava BiH, za šta se mora snositi politička i krivična odgovornost.

On smatra da je referendum o Danu Republike probni balon za neke buduće referendume.

DŽaferović je uvjeren da će do kraja ovog mandata na nivou BiH biti očuvana koalicija sa Savezom za promjene, iako su stranke iz ovog saveza podržale održavanje referenduma u Srpskoj.

"Mislim da ih je u sve ovo uvukla vladajuća garnitura iz Republike Srpske. Prema mom mišljenju, to im nije bio dobar potez. Bolje bi bilo da su se suprotstavili jer bi to bilo u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, ali su uradili kako su uradili", zaključio je DŽaferović.

Softić je osudio, kako kaže, "kojekakve vatromete po Beogradu i Srbiji, odakle se ponovo poručuje da granica nije Drina".

On je uvjeren da će domaće institucije i međunarodna zajednica sankcionisati organizatore referenduma navodeći da nije kasno da se to desi ni nakon lokalnih izbora.

Softić i DŽaferović su kadar SDA.