latinica  ћирилица
26/09/2016 |  14:03 | Autor: RTRS

Iliji Juriću šest godina zatvora zbog silovanja Srpkinje

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Iliju Јurića na šest godina zatvora zbog silovanja Srpkinje na području Odžaka 1992. godine.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Јurić je prvostepenom presudom Suda BiH u novembru 2015. godine bio oslobođen svih optužbi. Ovu presudu ukinulo je Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.

Nakon obnovljenog suđenja, Јurić je proglašen krivim da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane s drugim vojnicima silovao oštećenu.

Apelaciono vijeće Јurića je oslobodilo optužbi po dvije tačke za fizičko maltretiranje civila.

S obzirom da je u prvostepenom postupku bio oslobođen, na presudu Apelacionog vijeća dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti državljanina BiH i Hrvatske Iliju Јurića, da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a, u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žrtvu srpske nacionalnosti, što je za posljedicu imalo nanošenje fizičkih i psihičkih povreda.

U optužnici se navodi da je Јurić u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima, presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku i namjerno im nanio psihičke i fizičke boli.