latinica  ћирилица
26/09/2016 |  15:26 | Autor: SRNA

Ajanović: Referendum ima svoje pravno utemeljenje

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Enver Ajanović izjavio je da referendum o Danu Republike Srpske u suštini ima svoje pravno utemeljenje i nije direktan napad na Ustavni sud BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

On je podsjetio da je 2002. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič nametnuo odluku o vitalnom interesu konstitutivnih naroda.

"Јedan od vitalnih interesa jeste identitet jednog konstitutivnog naroda. Ako ovaj referendum podvedete pod identitet tog naroda, onda referendum ima svoj pravni osnov", pojasnio je Ajanović.

On je rekao da je to razlog zašto Savjet za sprovođenje mira /PIK/ i visoki predstavnik nisu ništa učinili da referendum stave van pravne snage.

"OHR nije imao mogućnost da kazni aktere organizovanja referenduma, jer nema osnova za to. Kako će OHR i PIK poništavati svoje odluke, kao što je ova iz 2002. godine. To nije moguće", istakao je Ajanović.

On je dodao da su OHR i PIK imali jedino prostora da pozovu političke predstavnike iz Republike Srpske da sa sprovođenjem referenduma ne idu predaleko.

"To znači da se ne smije sprovoditi referendum o ustavnopravnom statusu entiteta u BiH. To je suštinska poruka OHR-a, a izjava ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova da narod u Republici Srpskoj ima pravo da se odluči je utemeljeno na odlukama iz 2002. godine", naveo je Ajanović za "Hajat".

On je napomenuo da jedino što može da se spori jeste kakva je odredba u tom zakonu, te da bi tu odredbu trebalo promijeniti i uvažiti činjenicu da u Srpskoj žive i Hrvati i Bošnjaci.