latinica  ћирилица
26/09/2016 |  18:24 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Trebinje: Boračke kategorije još jednom grubo zloupotrijebljene u preizborne svrhe (VIDEO)

Da su boračke kategorije još jednom grubo zloupotrijebljene u preizborne svrhe, potvrđeno je danas u Trebinju.
Boračke kategorije u Trebinju - Foto: RTRS
Boračke kategorije u TrebinjuFoto: RTRS

Tribina, iza koje je, navodno, stao Koordinacioni odbor boračkih organizacija sarajevsko-romanijske, regije Podrinja i Istočne i Stare Hercegovine, pretvorila se u otvorenu agitaciju u korist Slavka Vučurevića.

Navodno, skup je sazvan radi podsjećanja na, kako je navedeno, "skandaloznu izjavu Luke Petrovića, da su izdajnici svi koji ne podržavaju vlast SNSD-a."

Sve se pretvorilo u jeftin preizborni skup, od koga su se ogradili Gradska boračka organizacija i Udruženje amputiraca. 

Optužbama na račun republičkih institucija, i pričom o lošem položaju, a potom agitujući za Vučurevića, obratili su se po jedan predstavnik dijela boračkih kategorija.

Svetozar Aćimović, jedan od komandanata Trebinjske brigade, rekao je da je govorio u lično ime. Rekao je da borci pokušavaju da dobiju poseban status, da bude ispravljena nepravde prema boračkoj populaciji.

- Možemo li mi biti izdajnici, ako nam tako neko kaže. Ne možemo, nije bitno šta vam neko kaže, nego ko vam kaže, ističe Dragan Milanovuć, ratni vojni invalid iz Foče.

Na loš materijalni položaj i oduzimanje prava požalili su se Borislav Hamović logoraš i borac, i Dragana Minov, kćerka poginulog borca, i zahvalili Vučureviću na pomoći.

Velikom broju djece poginulih Gradska uprava nije pomogla, tvrdi Sanela Andrić, bivša radnica stare Autobuske stanice: "Kad se otvorila nova Autobuska išli smo kod gradonačelnika. On nas nije primio, do danas niko se nije ponudio da pomogne. Dijete sam poginulog borca, majka troje djece."

Sve istupe, sa strane, slušali su čelnici Gradske boračke organizacije. Tvrde da Aćimović, kao predsjednik koordinacionog odbora boračkih organizacija Istočne Hercegovine, po Statutu, ne može istupati na političkim skupovima. Biće smijenjen. A za Hamovića...

Pero Mišeljić, predsjednikm Skupštine BO Grada Trebinja, kaže da sve izjave i govore osuđuje, da mu je BORS dao plac i kuću, da treba ispitati kako je zarobljen i kako mu je oduzeta invalidnina.

Protiv skupa, čiji su, navodno, organizatori borci sarajevsko-romanijske regije, saopštenjem su se oglasili trebinjski amputirci. Tvrde da saborcima neko manipuliše, da bi ih iskoristio, podijelio i zavadio.

Na lične i optužbe o navodnom zapošljavanju kriminalaca, reagovao je i SNSD-ov Luka Petrović: "Јadno je i bijedno da odlazeći gradonačelnik, u posljednjoj sedmici mandata, pravi predstavu i manipuliše najosjetljivijim kategorijama u RS. Očigledno je da se za četiri godine nije udostojio i primio jedanput Boračku organizaciju Trebinja."

Politički ćorak, kako se moglo čuti poslije skupa, još je jedan udarac u, ionako, uzdrmano tkivo boračke populacije.