latinica  ћирилица
27/09/2016 |  09:22 ⇒ 09:54 | Autor: Politika

Mjesec srpske kulture u Mađarskoj

U Budimpešti i još nekoliko gradova u Mađarskoj, u toku je manifestacija „Mjesec srpske kulture” sa nizom raznorodnih programa, koje organizuje Srpski kulturni centar u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama iz Mađarske i iz Srbije.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

U biblioteci Instituta za slovenske i baltičke jezike Filozofskog fakulteta državnog Univerziteta „Etveš Lorand” u Budimpešti, održan je okrugli sto na temu „Kako sačuvati i razvijati srpski jezik i kulturu u rasijanju”.

Cilj Smjera za srpski jezik i književnost i Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, kao suorganizatora, bio je da se stručnom debatom na akademskom nivou, utvrdi sadašnje stanje na polju učenja srpskog jezika i razvoja književnosti i kulture Srba u rasijanju, a zatim da se ukaže na mogućnosti, puteve i načine intenziviranja rada na očuvanju jezika i kulture, kao osnovnih odrednica identiteta jednog naroda.

Okrugli sto je, takođe, imao za cilj i da stručnoj i široj javnosti prenese poruku da je potrebno izraditi program – manifest – za razvoj srpskog jezika i kulture, koji bi trebalo da sadrži teorijska načela i ponudi preporuke za poboljšanje institucionalne saradnje i dugoročni razvoj jezika, književnosti i kulture u našem rasijanju.

Na gotovo tročasovnom skupu, koji je protekao u vrlo aktivnom i konstruktivnom razgovoru i razmjeni mišljenja i iskustava, utvrđene su značajne smjernice i preporuke za kulturni razvoj Srba u rasijanju. Učesnici okruglog stola bili su saglasni u tome da se pozitivni primjeri mogu dobiti u našem neposrednom okruženju i da bi stoga bilo od velikog značaja sagledati tehnike i rezultate drugih naroda u regionu u očuvanju i podršci razvoja svoje dijaspore, svog rasijanja.

Kao zaključak okruglog stola, istaknuta je potreba da pripadnici srpskog naroda izvan Srbije mobilišu sopstvene snage i aktivnije se posvete radu na očuvanju i razvoju srpskog jezika, kao što se to radi u pojedinim institucijama i udruženjima u rasijanju, čiji su predstavnici ovom prilikom iznili svoja iskustva.

Ostim tota, istaknuta je neophodnost da se još više naznači potreba za sveobuhvatnom nacionalnom kampanjom i većom brigom matice za ovo pitanje, koje je, po mišljenju učesnika skupa, ključno za opstanak Srba u rasijanju, kojih danas, kako se procjenjuje ima oko četiri miliona.

Većina učesnika okruglog stoga, široj publici se predstavila sutradan i u svojstvu književnih stvaralaca, na tradicionalnom „Peštanskom književnom omnibusu”, kazujući svoje stihove ili kraća prozna ostvarenja sa pozorišne scene Srpskog kulturnog centra, koji se nalazi u samom centru mađarske prestonice. Pridružili su im se autori iz Mađarske, Srbije i  iz Republike Srpske, a predstavljena je i poezija  iz Austrije.

U okviru ove multimedijalne večeri nastupio je i Mali hor Srpskog kulturnog udruženja „Prosvjeta” iz Beča, koji je u Budimpeštu doputovao specijalno za ovu priliku. Publika je imala prilike da pogleda i dokumentarni film o Savi Babiću, poznatom prevodiocu, književniku i osnivaču katedre za hungarologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu.