latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:24 | Autor: TANЈUG

Austrija: Islamizam u EU - raste opasnost od terorizma

Ministarstvo odbrane Austrije upozorava da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za džihadiste u Evropi.

U izvještaju o "aktuelnom bezbjednosnom stanju" od 14. septembra, analitičari Ministarstva odbrane prikazuju zabrinjavajuću sliku, posebno kada je riječ o stanju u Bosni i Hercegovini.

"Problem islamizma na zapadnom Balkanu reflektuje se, na osnovu umreženosti preko dijaspore, na prostor EU", ukazuje Ministarstvo.

Dok je na Kosovu usljed hapšenja salafističkih vođa zabilježeno smanjenje aktivnosti, u Bosni i Hercegovini raste opasnost od terorističkih napada, dodaje se u izvještaju koji je objavio bečki dnevnik "Hojte".

Osobe iz islamističkog spektra, prema Ministarstvu, osnivau prije svega u Bosni islamističke centre i mjesta.

Sa rastućim pritiskom na Islamsku državu u Siriji i Iraku raste i vjerovatnoća od terorističkih napada od strane simpatizera te terorističke organizacije kako na zapadnom Balkanu tako i u cijeloj EU, upozoravaju analitičari Ministarstva odbrane Austrije, koji se u međunarodnim krugovima posebno cjene.

Inače Austrije je na zapadnom Balkanu prisutna se skoro 800 vojnika - 325 u misiji EUFOR u Bosni i Hercegovini i 465 u misiji Kfor na Kosovu.